Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата иска задържане за 40 дни на задържания украинец у нас

Закон и ред

Прокуратурата иска задържане за 40 дни на задържания украинец у нас

Прокуратурата иска задържане за 40 дни на задържания украинец у нас - Tribune.bg

Той е хванат в Бургас, издирван е за убийство в Украйна

Окръжният прокурор на Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка „временно задържане за срок до 40 дни“, спрямо украинския гражданин Олексий Л. Във внесеното предложение до съда е посочено, че е налице реална опасност мъжът да се укрие.

Той е задържан в Бургас на 24 януари 2020 г., като е обвинен за заливане с киселина на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на град Херсон. Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г., като през ноември е починала от раните си в реанимация.

Украинецът е бил е обявен за международно издирване с червена бюлетина на „Интерпол“ за с цел арест и екстрадиция.

На брифинг на прокуратурата стана ясно, че украинецът е у нас от 2018 година. Влязъл е в страната през ГКПП „Дуранкулак“. За да не бъде заловен е променил външността си и походката си. Не е работил, тъй като още преди идването си у нас е бил в добро финансово състояние.

Престъплението, за което украинският гражданин се издирва за провеждане спрямо него на наказателно преследване на територията на Република Украйна, е умишлено причиняване на телесно увреждане, извършено по начин, характеризиращ се със значително изтезание, извършено като договорено престъпление от група лица и довело до причиняване смърт на жертвата - съставомерно по чл. 121, ал. 2, вр. чл. 128, ал. 2 и чл. 27, ал. 3 от Украинския наказателен кодекс е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 7 до 10 години.

Деянието, за което се издирва Олексий Л. на територията на Република Украйна е съставомерно и по българския наказателен кодекс, като такова по чл.124, ал. 1, предл. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години, като деянието би могло да се квалифицира и като престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“, посочват от прокуратурата в Бургас.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети