Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: МВР бави сезирането и докладването на сигнали на компетентните прокуратури

Закон и ред

Прокуратурата: МВР бави сезирането и докладването на сигнали на компетентните прокуратури

171 преписки по сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите, са образувани в прокуратурата в цялата страна до 10 часа днес, съобщиха от държавното обвинение. 

Образувани са общо 20 досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за престъпление, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Върховна касационна прокуратура извърши анализ на постъпващите в сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство.

Анализът показва, че през изминалата седмица са налице случаи на забавяне от органите на МВР, при сезирането и докладването на компетентните прокуратури със сигнали за престъпления против политическите права на гражданите.

Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори, съобщиха от прокуратурата.

Проблемите в координацията между прокуратурата  и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите, предупредиха от държавното обвинение.

Предвид естеството на тази категория престъпления, както и с оглед наложилата се при провеждане на предходни избори тенденция, следва да се отбележи, че в периода непосредствено преди изборния ден, се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес и политическите права на гражданите.

В тази връзка прокуратурата очаква подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво. Същевременно е налице отлична координация и взаимодействие с ДАНС.

Следва да се отбележи, че съгласно действащата нормативна уредба при констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата, която по Конституция единствена може да ангажира наказателна отговорност спрямо извършили престъпления лица.

Подобряване на взаимодействието е в интерес на българското общество, с оглед даване на категоричен отговор на очакванията за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори на 11.07.2021 г. от всички институции, които са призвани за това съгласно действащото законодателство и Конституцията на страната.
Прокуратурата на Република България стриктно спазва и ще спазва занапред Конституцията и законите на страната в интерес на българските граждани.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още