Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ПРБ: Не Европа, а служебният кабинет иска реформи в прокуратурата и фигурата на главния прокурор

Закон и ред

ПРБ: Не Европа, а служебният кабинет иска реформи в прокуратурата и фигурата на главния прокурор

Снимка:

Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт

Прокуратурата се противопостави на твърденията, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с цитирам „опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с фигурата на главния прокурор“.

Планът на страната ни беше върнат за пренаписване и преработка от ЕК.

„Свидетели сме на изказвания на политици, които внушават, че развитието и просперитета на България зависи от главния прокурор. Вместо да се търсят решения на реални проблемите, фокусът се измества. А целта е манипулиране и отстраняване на главния прокурор и овладяването на прокуратурата“, заяви на брифинг заместник- главният прокурор Красимира Филипова. 

„Въвеждането в Плана на мерки за съдебна реформа е по настояване на служебния кабинет, а не на ЕК. Твърди се, че България ще загуби милиарди заради липсата на отчетност и контрол на главния прокурор. Внушава се, че за да бъде одобрен Плана се изискват мерки в тази насока. Задължени сме да обясним, че Механизмът за възстановяване е основният стълб за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа за страните от ЕС, за смекчаване на социалните и икономически последствия от кризата с COVID-19“, заявиха още от държавното обвинение.

„Европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки. Несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост за реформи в прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо развитие на България и няма как да бъдат поставени от европейските институции“, каза Филипова.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт. Цели се обслужване на икономически интереси“, заявяват от държавното обвинение. Според държавното обвинение не Европа, а служебния кабинет иска реформи в прокуратурата и фигурата на главния прокурор, продиктувани не от необходимост, а от конкретната личност, заемаща тази позиция.

Филипова обясни, че първоначално предложенията касаят принципни положения, но впоследствие служебният кабинет добавя акценти, свързани с прокуратурата и отчетността, и отговорността на главния прокурор, които са несъответни и не са свързани с финансиране на дейности, свързани с икономическото възстановяване.

Последният вариант от 15 октомври, има точка как бизнес средата е свързана с отчетността на Главния прокурора.

Анализът на конкретните мерки показва, че част от тях вече са налични в българското законодателство, а друга част е обусловена от нужда от промени в Конституция.

Включването им показва или непознаване на съществуващата нормативна уредба, или са преднамерено формулирани така, че да предпоставят невъзможност за изпълнението им в обозримо бъдеще. По този начин, забавяне или намаляване на средствата от Плана за възстановяване ще бъдат обяснявани с недостатъчната отчетност на главния прокурор и превърнат главния прокурор в център за обществен натиск и недоволство“, посочи още Филипова.

Позицията на прокуратурата ще бъде изпратена на ЕК, ЕС и на посолствата у нас.  


Топ новини

виж още

Актуална тема