Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Няма да позволим да ни въвличат и използват в следизборните политически манипулации

Закон и ред

Прокуратурата: Няма да позволим да ни въвличат и използват в следизборните политически манипулации

Прокуратурата: Няма да позволим да ни въвличат и използват в следизборните политически манипулации - Tribune.bg
Снимка:

Твърдението на Христо Иванов за липсата на „интерес към доклад на ДАНС“ относно строежа на „Турски поток“ е поредният пример за политически спекулации и стремеж към злепоставяне на прокуратурата

„Отново сме изправени пред ежедневното използване на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор като залог за политически изяви и постигане на тяснопартийни цели с нелегитимни средства”, се казва в становище на държавното обвинение.   

„Многократно сме имали повод да заявим, че „върховенството на правото“ е висша ценност. Недопустимо е под привидния предлог за спазването му да се рушат негови основни стълбове.

Твърдението на г-н Христо Иванов за липсата на „интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС“ относно строежа на „Турски поток“ е поредният пример за политически спекулации и стремеж към злепоставяне на прокуратурата. Такъв доклад на ДАНС не е постъпвал изобщо в прокуратурата и няма как обективно да е проявен или не интерес от наша страна. Няма да коментираме останалите твърдения за контакти между прокуратурата и политически лидери, защото същите показват най-малкото непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските ценности”, се казва в становището. 

„На всички юристи, включително и на г-н Иванов, би следвало да са ясни разликите в правомощията и функциите на прокуратурата, на МВР и на ДАНС, защото те произтичат от закона. Когато се говори за конкретен източник на информация от държавен орган с определени и специфични задължения, съвсем  различни от тези на прокуратурата, запитванията логично би следвало да са насочени към този източник, вместо срещу прокуратурата да се тиражират лъжи и нападки. Подобни неверни твърдения и атаки подкопават доверието към институциите и правят все по-трудно взаимодействието между тях. Резултатите от този процес са вече осезаеми за всеки български гражданин и се виждат все по-ясно - ширеща се престъпност, задълбочаваща се агресия, смърт на пътя, липса на адекватен отговор на законодателната и изпълнителната власт, липса на държавност.

Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена и използвана в следизборните политически манипулации. Реформата трябва да има свое истинско съдържание и смисъл и не може да се свежда до смяната на отделни личности или до използване на съществуващи процедури без правни основния, но с очевидни политически цели. Всички станахме свидетели на производствата срещу главния прокурор пред ВСС, инициирани от различни министри на правосъдието, включително от този на председателстваната от г-н Христо Иванов партия. Изходът от тях показа на българските граждани политическия стремеж към овладяване на прокуратурата чрез дискредитиране на ръководителя ѝ, завоалиран с неизпълними обещания за промяна. От юридическа гледна точка е известно, че реформите, за които се говори постоянно, изискват промени в Конституцията със съответно парламентарно мнозинство, а някои дори свикване на Велико Народно събрание.

Прокуратурата ще подкрепи и ще участва експертно във всяка реформа, която е в интерес на българските граждани и има за цел въвеждането на по-ефективни механизми в дейността на органите на съдебната власт, като основен пазител на върховенството на правото, и която е в съответствие с достиженията на правото на Европейския съюз и добрите европейски практики”, пишат в заключение от държавното обвинение. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати