Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Няма данни за престъпления в изтеклите записи с Борисов

Закон и ред

Прокуратурата: Няма данни за престъпления в изтеклите записи с Борисов

Снимка:

Премиерът не е нареждал проверки срещу „Еврохолд“ нито се е месил в разследвания срещу Елена Йончева и Александър Манолев

Във връзка с множество запитвания от медии и предвид високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващия прокурор,  Специализираната прокуратура (СП) предоставя следната информация:

По сигнали на Христо Иванов, председател на политическа партия, съдържащи твърдения по разпространени в средствата за масово осведомяване аудиозаписи, „в които се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“ е образувана прокурорска преписка в СП. 

Извършена е проверка по реда на чл.145, ал.1, т. 2 от ЗСВ с предмет изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, с оглед установяване на данни за престъпления от общ характер. В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала.

Анализът на събраните материали по преписката сочи следното:

Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи  спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено  влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до  м. август 2020 г.

През м. април 2019 г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър - председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка.

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър – председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.

В обобщение, следва да се акцентира, че „както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура“, ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК.  


Коментари (29)

Тартаковер Какво какво "открива" и какво ще каже българската прокуратура, водена от главния слуга на властта Гешев, е ясно на всеки нормален българин. Затова се четат с погнуса подобни информации, чака се деня в който Борисов и слугите му ще бъдат извън властта и ще им бъде потърсена отговорност. Днес е важно какво пише френското списание "Поан" в съсипващата си статия за Дебелия и слугите му. Защото това е лицето на управляващите в Европа. Умишлено пиша "на управляващите", защото ще е много неприятно, ако в лицето на тези бандити, Европа вижда България и българите. Дано не е така, защото никой от нас не следва да се срамува заради тези престъпници. Освен те и онези, които ги защитават и харесват.
18.12.2020 17:26 / Отговор
. . . Таракане , какъв ти е проблемът Не, че не ви е нарекъл вас ли "тъпи п'тки"? Ами ти ако знаеш аз как ви наричам, Борисов направо бледнее! Та въпросът ми е ...това престъпление ли е !
18.12.2020 17:30
ЖЪЛТАТА КНИЖКА...... ЧЕРВЕН ПОМИЯР..... ТАРТАКОВЕР.......................................................... Е НА СТРАНАТА НА РУСКИТЕ РЕЗИДЕНТИ......... ..
БОЛИ ГО МНОГО ОТ РАЗВИТИЕТО НА НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ......
НЕПРЕКЪСНАТО ПЛАЧЕ ПО САЙТОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ......
ХИБРИДНА РУСОФИЛСКА П@ТКА............
18.12.2020 17:37
Тартаковер Не той нарича прости п-тки само своите хора. Вероятно със същото ласкаво определение определя и такива като теб, като онзи под теб, като всички които го гледате в устата като ви лъже, плюе и ви се струва че лек дъждец ви оросява. За такива като мен, едва ли ще посмее да постави такова определение, защото инстинктивно със селския си нюх той усеща кой го надвишава и затова ще е респектиран. А за теб и подобните ти, той си казва "аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме".
Нали всички видяхме цялата му гвардия начело с простата кърджалийска путка, как му се усмихваха на простащините, а онази му се умилкваше като я галеше по главата!? Човек с достойнство би ритнал стола, би го заплюл за такива думи и би напуснал парламента. А, ако е мъж, би му ударил шамар, така че да се завърти на дебелия си задник и падне! Само че показахте че всички наистина сте п-тки !
18.12.2020 17:51
Печелиш 5 рубли....... като видна хибридна русофилска п@тка........................................... По това няма две мнения.....
18.12.2020 18:02
Отвратително! Тартакович! Като виден моралист и протестър защо не вземеш отношение към публикациите на твоите сподвижници, които, начело с терориста Светослав Трайков, са изпаднали в дива радост от смъртта на депутата Валентин Касабов и пожелават смъртта и на други от неговите среди?!?
Тези прояви са тотално античовешки, но ти се заяждаш за много по-дребни неща. Нещо като за треската и гредата.
18.12.2020 18:18
Покажи всички
ИМАМЕ ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ................ ДОКАТО ДЪРЖИ ДС/БСП/БКП ДАЛЕЧ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ(ОТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ)........
ДОКАТО БЪЛГАРИЯ Е ТВЪРДО НА ЕВРОПЕЙСКА И НАТОВСКА ПИСТА.....
БЪЛГАРИЯ, С БОГА, НАПРЕД!!!!
18.12.2020 17:31 / Отговор
ГЕРБКП ДС–БКП това в момента е шайката ГЕРБ, тъп платен герберски троле.
18.12.2020 18:12
. . . Психодесните "леви " се въртят на опорката "Борисов-комунист" като стриптизьорки около пилон! Комунисти са ония на Знаменосеца Ристю , дето близахте сладоледа на Доганя!
18.12.2020 18:35
до .... Това им е номера. Ако кажеш, че комунистите са крадлива мафия започват да ти викат на теб крадец и мафия, ако ги надушиш, че са от бившите служби почват да викат как ГЕРБ били от ДС. Като видяха, че въпреки опита да се събуди носталгия по Тошовото време и негативизъм към запада, народът в България все още помни и недолюбва комунистите почнаха да повтарят, че Борисов е комунист. Подли твари са.
18.12.2020 18:50
до "до...." Много точно описахте малка част от жълтата пропаганда на Борисов/Пеевски и троловете им. Поздравления.
18.12.2020 18:56
до "до...." И да , Борисов се кланяше 2001 пред паметника на Тодор Живков, Борисов публично е един от малцината, които хвали Тодор Живков, Борисов е верен член на БКП и политиката на ГЕРБ е по модел на кумира на Живков. Трябва да си просто или необразован или платен драскач на шайката ГЕРБ, за да не го виждаш.
18.12.2020 18:58
Покажи всички
Stefan Естествено, че няма данни за престъпление. Само който не е нарочен, само той не е очернен. Човек гледа, но вижда каквото иска да види, според талантите си, уменията, интелекта и, за съжаление - предразсъдъците. Критиците на премиера, уви, са със силно полирани мозъци, изковани от стереотипи, спрямо господин Борисов.
Трябваше да наема офис в областен град. Помолих приятели. Те наели помещение, без да се взират особено. Почистили, но им се досвидяла хартията, дипляни, формуляри, рекламни материали, календари и подобни, от предни наематели.
Пристигам аз с много важен човек, разположихме се в новото помещение, и излезнах на балкона да говоря по тел. Връщам се, и тъкмо да се извиня, за неразборията, и оня без да се извини, хвана колежката си и излезна. Погледнах, навсякъде разпръснати хартии, с логото на вис2, които отдавна бяха престанали да бъдат фактор. След седмица си възстанових отношенията, но предразсъдъците са ужасно нещо, потрошиха ми сума време в обяснения и реверанси.
18.12.2020 18:13 / Отговор
Виетнамчева И какво се оказа, председателя на НС се оказа една "проста кърджалийска путка". Позор!
18.12.2020 20:13
Виетнамчева Държавата, в която "да му размажа физиономията на тоя" не е проблем. Или когато държавното обвинение не вижда никаква драма в това, че реплики на премиера съвпадат със събития, като например проверка на финансовия регулатор в частно дружество. Оставка , съд и затвор!
18.12.2020 20:15
Много ясно че няма данни за престъпление. Нали си имаме уши и чухме. Всичко което разбрахме е че премиерът псува в частен разговор. Голяма изненада - никой друг от нас не го прави. Също разбрахме,че е преди две години е бил толкова наивен че е смятал Радев само за тъпанар, а не за това което всъщност е - опасен национален предател. Защо губиха времето на прокуратурата и нашето. Единственото престъпление е незаконното записване на самия Борисов.
18.12.2020 18:43 / Отговор
глупости Псуването на мутрата Борисов в този разговор е последния проблем, но как да разбереш, като си запушваш ушите за всичко неудобно. Иначе прокураторута на Пеевски съвсем очаквано предизборно чисти имиджа на слугата си Борисов .Всичко е точно. Гасете лампите и хлопвайте чекмеджетата.
18.12.2020 18:55
до глупостите глупости може да говориш ти, не и възпитаните хора, но ти предпочиташ да говориш основно лъжи, нали? Никоя прокуратура не е угодна на престъпниците, особено работещата. Затова ви се все трън в очите.
18.12.2020 19:15
така е Абсолютно. Никоя прокуратура не е угодна на престъпниците, особено работещата. А нашата не работи, защото е тотално подчинена на мафията на Борисов–Пеевски. И този случай с корумпираната мутра Борисов е поредния пример.
18.12.2020 20:09
държиш последната дума да е твоя ли червен хибрид? Пак си изцвъкал необходимото количество кухи опорки - "мутрата, мафия, корумпирана" - нищо не значещи, с нищо не доказани, лъжливи, но казани.
Уважаеми потребители на интернет - ето така ви се провежда един вид масова хипноза. Повярвайте, че ако за 1-2 години някой системно , а за последните месеци картечно ви обстрелва с твърдения и заклинания, че собствената ви майка е мутра, мафия и проста тиква, вие накрая ще закрещите оставка майко. Ще ви накарат да повярвате че мразите някой, който не сте мразели и не знаете защо мразите. Затова се нарича хибридизация.
18.12.2020 21:22
хаха Тъпчо, Борисов е мутра, американските грами дори го пишат. А това, че си прост комунист като него и мразиш истината е отделен въпрос.
18.12.2020 21:40
Покажи всички
БГ Представям си в някоя нормална държава да излязат незаконни записи на Премиера! Единственото престъпление ще бъдат незаконните записи! Цялата общественост ще бъде възмутена! А на нашите медии им дай кьорфишеци, а после плачат за незавидното 111 място!
18.12.2020 18:58 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още