Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата образува досъдебно производство за умисъл при срива на БГ пощи

Закон и ред

Прокуратурата образува досъдебно производство за умисъл при срива на БГ пощи

Прокуратурата образува досъдебно производство за умисъл при срива на БГ пощи - Tribune.bg
Снимка:

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че през месец април 2022 г. в гр. София неправомерно е спрян достъпа до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. 

Наказанието е лишаване от свобода от девет до дванадесет години и глоба до тридесет хиляди лева, когато деянието по е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети