Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата обвини трима души за предлагане на археологически ценности и двама за иманярство (СНИМКИ)

Закон и ред

Прокуратурата обвини трима души за предлагане на археологически ценности и двама за иманярство (СНИМКИ)

Снимка:

Специализираната прокуратура обвини трима души за участие в престъпна група за държане и предлагане на археологически ценности, както и двама иманяри. Петимата са били задържани на 16 септември при акция в Свиленград, Харманли, Пловдив и София. По неофициални информации тримата, които са предлагали ценностите, са сред хората, редовно снабдявали с предмети на античното изкуство укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

В хода на разследването са били претърсени жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните. Били са  намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност-Кизикен и стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Открити са били и 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв. 

 

Снимки ПрокуратураСнимки Прокуратура

Сред незаконно държаните предмети има пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да се установи. 

Снимки ПрокуратураСнимки Прокуратура

Към досъдебното производство на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу едно от задържаните на 16 септември 2020 г. лица. Тогава у него са намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма, както и 3 броя орнаменти, за които назначената експертиза доказва, че са с културно-историческа стойност.

Снимки ПрокуратураСнимки Прокуратура

С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 часа. Утре Специализираната прокуратура ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

На двамата, обвинени за незаконно добиване на предмети с белезите на културно-исторически ценности са определени парични гаранции.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още