Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата подхваща обществената поръчка за реставрация на банята в Овча купел

Закон и ред

Прокуратурата подхваща обществената поръчка за реставрация на банята в Овча купел

Снимка:

Върховната административна прокуратура/ВАП/ сезира служебния министър на културата и кмета на София да извършват проверка на обществената поръчка за „Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център с активно използване на минералната вода“, съобщиха от прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка по медийни публикации за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство /ЗКН/.

Министерство на културата следва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство.

Столична община пък следва да представи пълна информация дейностите по законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.

Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации следва да се изпратят до ВАП в кратък срок.

Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още