Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата поиска имунитета на кандидат за депутат замесен с фалшиви зелени сертификати

Закон и ред

Прокуратурата поиска имунитета на кандидат за депутат замесен с фалшиви зелени сертификати

Снимка:

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В.Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г.

По случая с фалшивите зелени сертификати вече е образувано досъдебно производство. Според данните на обвинението има доказателства, че на 02.11.2021 г. кандидатът за депутат  е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на Европейския съюз  за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. Според прокуратурата така той е извършил  нарушение на правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. Освен това той е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

Според държавното обвинение кандидатът за депутат  е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението. По време на разследването са разпитани и свидетели.

Като кандидат за народен представител В.Г. е „лице с имунитет“, за да бъде привлечен за като  обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.  


Топ новини

виж още

Актуална тема