Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата поздрави българите с песен за рода Гешеви (ВИДЕО)

Закон и ред

Прокуратурата поздрави българите с песен за рода Гешеви (ВИДЕО)

Снимка:

Прокуратурата поздрави българите за 3 март с песен за родоначалника на рода Гешеви.“Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи!“, написаха от държавното обвинение.

Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род, пише под видеото, което прокуратурата пусна.

Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема