Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Руски дипломат е шпионирал в България близо година

Закон и ред

Прокуратурата: Руски дипломат е шпионирал в България близо година

Прокуратурата: Руски дипломат е шпионирал в България близо година - Tribune.bg
Снимка:

Срещал се с българи, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО

В продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, която е започнала разследване за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Разследването е започнало след сигнал на ДАНС. Дипломатът се срещал с различни хора, като целта му е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Девет души са посочени с ранга първи секретар на сайта на посолството на Руската федерация у нас. Това са Андрей Егоров, Павел Жибуртович, Виталий Зелинский, Евгений Меркулов, Елена Приходко, Владимир Русяев, Максим Рибкин, Евгений Тюсин, Дмитрий Ярошенко.

От прокуратурата напомнят, че съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно. Причината е, че той има имунитет.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети