Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата с разкрития за безпрецедентен натиск от директора на ГДБОП по разследването за АМ „Хемус“

Закон и ред

Прокуратурата с разкрития за безпрецедентен натиск от директора на ГДБОП по разследването за АМ „Хемус“

Прокуратурата с разкрития за безпрецедентен натиск от директора на ГДБОП по разследването за АМ Хемус - Tribune.bg
Снимка:

Безпрецедентен натиск е бил оказван върху наблюдаващите прокурори по делото за автомагистрала „Хемус“ от страна на ГДБОП. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова. Става въпрос за досъдебно производство, свързано с източването на 53 милиона лева от ЛОТ-5 на аутобана и обвиняемият Борислав Колев, който беше пуснат под домашен арест преди няколко дни.

„Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По инициатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия Борислав Колев за срок от 72 часа.  На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането  в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит“, разказа Петрунова.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи.

По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се е отказвал от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан и че е там по искане на своя защитник.

Адвокатът на обвиняемият е опитал да постави условия на наблюдаващия прокурор по делото – че в замяна на обяснения, без да се посочва какви, клиентът му трябва да получи измяна на квалификацията на деянието в по-лека, което на практика да доведе до евентуалното му освобождаване от наказателна отговорност и ще бъде разрешено клиентът му да пътува в чужбина.

„Наблюдаващият прокурор е отговорила, че подобни извънсъдебни договорки са в противоречие на закона и няма как да участва от тях“, добавиха от СГП.

От Софийска градска прокуратура заявиха още, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов, че се намесил в полза на обвиняемия. Той е отправил „обидни реплики“ към двамата наблюдаващи прокурори и казал, че ако не изпълнят исканията на адвоката и обвиняемия, се слага край на делото и „ще се търси отговорност“ от прокурорите.

„Колегите са изумени от този ситуация и съвпадението между исканията на защитата и директора на ГДБОП. Колегата е споделила, че за 20-годишната си практика не е виждала такъв безпрецедентен натиск. Друг такъв случай не сме имали“, допълни Петрунова. 

Прокуратурата, от своя страна, е образувала досъдебно производство по чл. 289 от Наказателния кодекс срещу Стоянов – за направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Лишаването от свобода в случая е между 1 и 6 години. Вероятно и Калин Стоянов ще бъде разпитан по случая.

ГДБОП е под контрол на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Вчера, след като стана ясно официално, че той е предложен да остане на поста, Рашков се закани, че разкритията около „ Хемус “ ще доведат до промени в състава на някои парламентарни групи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати