Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Сигналите от ОЛАФ отиват в разследване за „търговия с влияние“

Закон и ред

Прокуратурата: Сигналите от ОЛАФ отиват в разследване за „търговия с влияние“

Снимка:

Разследват длъжности лица от МВР след сигнал от ОЛАФ за измама с пари за служебни коли

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Вчера стана ясно, че българско МВР е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от ОЛАФ.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, за която в корупция беше заподозрян секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов, е за доставката на 290 джипа „Грейт Уол“, съобщи вчера „24 часа“.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК).

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.  


Коментари (12)

Иван Тенев Довечера да чакаме ли пак МУТРИ ВЪН ?
02.02.2021 09:35 / Отговор
КРАЙНО ВРЕМЕ Е....... БСП ДА СНЕМЕ ДОВЕРИЕТО СИ КЪМ РУМЕН РАДЕВ................................ ДА МУ ПОИСКАТ ОСТАВКАТА НЕЗАБАВНО....
В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СА СЪУЧАСТНИЦИ В ПЛАНА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, КАТО ЕДИННА ДЪРЖАВА.
02.02.2021 11:11
Иво Къде са защитниците на бкп да кажат кой ще връща тези милиони откраднати от "мутри вън"?!?!
02.02.2021 10:40 / Отговор
Анастас #

Добър призив, но няма нищо да се случи.

Нека вс пак да напомня, че за Мутрата Радев-Вън гласуваха =>

=> Простите Костовашки Помияри .... от ДСБ
те така гласуваха и за Костинбродската Пача Мая Мазолова - да стане кметица на София.

(рефрешващо)
02.02.2021 12:43
Договорът е подписан през царуването на Борисов 3. Така, че много гнило има в компромата. Други са виновниците, и те са калинките на мафиота.
02.02.2021 11:00 / Отговор
Аланкоолу Мислиш ли, че това може да промени "условията", които Узунов е възложил като изискване към тази "обществена поръчка" и превърне процедурата от корупционна в законна? Нали, защото "договорът" е подписан с вече "спечелилият" (отговорил на заложените "условия") - което означава, че обявяването му за "невалиден", автоматично ще позволи на "спечелилият" да осъди държавата (правителството на Борисов) и междувременно превърне МВР с Гранична Полиция в "пешаци", предвид остарялата и тежко амортизирана, стара техника?
Прости въпросчета, като за прости мурзилки, Матросов.
02.02.2021 12:02
Слава на борбата с корупцията(но не срещу нашите хора) ! ОЛАФ-оставка!Кьовеши-оставка! Гешев-оставка!
02.02.2021 12:57
Хххг Всички ли журналисти от този сайт от сутринта започвате да правите минети на онзи обсъждания в Чехия за кражби на колим
02.02.2021 11:20 / Отговор
Аут! Задръж си еротичните емоции за себе си.
02.02.2021 13:14
Тартаковер Всичко здраво бледнее пред изнесеното от Сашо Диков с данни и документи в "Шоуто на Слави" преди 5 дена. Ето това : https://www.youtube.com/watch?v=z06k-M0CUuE
Разбира се, доказателствата за държавен бандитизъм от властта, не са за глуповати и примитивни хора, свикнали цял живот някой да ги ограбва, а те да го гледат влюбено и си го избират отново да ги унищожава. Само ако техен близък сериозно почувства удара от бандитската държавна машина, тогава може да се почешат уплашено по празните глави. Или ако техен роднина загине по опасните пътища, рухне нещо отгоре му, падне саниран блок или друго( съвсем възможно), тогава болезнено ще разберат, колко са били прави онези, възправящи се срещу корупцията, кражбите, ограбването и съсипването на държавата.
А дотогава ще хулят онзи който им го посочва, ще се надяват не на нещо хубаво, а нищо лошо да не им се случи, да се отърват живи.
02.02.2021 15:14 / Отговор
Таракане, последно, Фигурантът Радев далавераджия ли е, или не? Или пак ще има..."Вие защо биете негрите"?
02.02.2021 17:20
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още