Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата спря разследването срещу бивши шефове на АПИ за катастрофата до Своге

Закон и ред

Прокуратурата спря разследването срещу бивши шефове на АПИ за катастрофата до Своге

Снимка:

По случая има и още едно дело срещу шофьора на автобуса и още 5 души

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвинени заради качеството на пътя, където стана тежката катастрофа при Своге с 20 жертви.

В края на ноември м.г. съдът върна делото на прокуратурата срещу двамата, тъй като не ставало ясно в какво са обвинени.

Според обвинението през 2018 г. Глосов не е изпълнил служебните си задължения, а именно не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирало пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие. Освен това Глосов не е направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях.

Тези действия били необходими с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия. Въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

Другият бивш началник Дончо Атанасов, също не бил изпълнил служебните си задължения. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ

Наред с това, Глосов и Атанасов са обвинени, че с действията си двамата целели да набавят за фирмата, ремонтирала пътя, облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

По случая има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още петима души.

„Поведението на прокуратурата е шизофренно - внася дело в съда и след констатирани процесуални нарушения го прекратява по същество“, коментира за Нова тв адвокатът на Григоров - Христо Ботев. По думите му за пореден път прокуратурата не може да разбере кой е виновен за конкретни действия и събития.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още