Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата в Пазарджик: Няма образувано досъдебно производство срещу Мария Цънцарова

Закон и ред

Прокуратурата в Пазарджик: Няма образувано досъдебно производство срещу Мария Цънцарова

Прокуратурата в Пазарджик: Няма образувано досъдебно производство срещу Мария Цънцарова - Tribune.bg
Снимка:

Не отговарят на истината твърденията, че срещу журналистката Мария Цънцарова е образувано досъдебно производство, заявяват от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

От там внесоха пояснения, че от служители на ГД „БОП“ МВР е извършена проверка за престъпление по чл. 319а ал. 1 от НК. Резултатите от същата са постъпили в ОП –Пазарджик, с мнение за образуване на досъдебно производство. С постановление от 14.07.2022 г. на ОП-Пазарджик е било образувано досъдебно производство за това, че в периода от 06.01.2022г. и на 07.01.2022г. в гр. Велинград неправомерно е осъществен достъп до информационна система – Национална здравна информационна система, като е получена информация относно лични здравни данни на физически лица, касаещи ваксинационния им статус и случаят не е маловажен - престъпление по чл.319а ал.1 от НК.

Той гласи: „Който неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба до три хиляди лева“.

Предмет на досъдебното производство са фактите и обстоятелствата, относими към предмета на престъплението. По досъдебното производство не е повдигнато обвинение, като на настоящия етап се събират писмени доказателства и се извършват разпити на лица в качеството на свидетели.

На 16 септември АЕЖ сигнализира за натиск върху Цънцарова. В своя позиция оттам заявиха, че тя е привиквана от органите на реда с цел да разкрие източниците си на информация по материала ѝ за ваксинираните депутати на партия „Възраждане”. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети