Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата за делото „Булгаргаз“: Изпълнителната власт няма право да оказва влияние (ВИДЕО)

Закон и ред

Прокуратурата за делото „Булгаргаз“: Изпълнителната власт няма право да оказва влияние (ВИДЕО)

Прокуратурата за делото Булгаргаз: Изпълнителната власт няма право да оказва влияние (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

СГП даде брифинг във връзка с медийни запитвания и изявленията от вчера на Кирил Петков на брифинг относно случая „Булгаргаз“.

„Обвинение се подвига след събиране на достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице. Преценката за престъпление се прави от наблюдаващия делото прокурор. Представители на изпълнителната власт нямат право да оказват влияние и да се намесват при формирането на тази преценка“, каза заместник-градския прокурор Чавдар Пастованов.

„Съгласно член 15 от МВР, който трябва да е запознат премиера и вътрешния министър  не може да се оказва намеса на разследващите органи – да се дават указания за хода на разследването, действията и каквото и да било. Не може да се оказва директно или индиректно влияние върху преценката кой и кога да бъде привлечен като обвиняем. Изпълнителната власт чрез медийни публикации оказва индиректно влияние по случая „Булгаргаз“, смятат от прокуратурата.

Делото „Булгаргаз“ е образувано на 28 януари 2022 г. от служители на ГДНП за две длъжностни престъпления -  едното е за лица от КЕВР, които не са изпълнили или са нарушили своите служебни задължения, а другото е т. нар. неизгодна сделка за длъжностни лица от „Булгаргаз“, каза наблюдаващият прокурор Мариян Александров.

„Нас са ни информирали по факс“, отбеляза той като подчерта, че формулировките на разследващите полицаи са били лишени от конкретика и поради тази причина СГП е започнала да провежда разпити и да изисква допълнителни документи.

Едното от престъпленията по досъдебното производство е неизгодна сделка по продажбата на излишъци на газ от „Булгаргаз“ през борсата. Александров обясни, че и двете борси – т. нар частна и държавна, които са лицензирани от КЕВР и са равнопоставени, като при частната обаче има гаранция за заплащане на сумите по сделките.

Обект на проверка са действията на служители на „Булгаргаз“ с оперативна самостоятелност и без задължение да докладват и съгласуват сделки в анонимния сегмент, където продавач и купувач се „запознават“ чак с идването на платежното нареждане. Прокурорът подчерта, че „тук се касае само и единствено за излишъци, като „Булгаргаз“ - за да пристъпи към продажба на количествата газ - трябва да е удовлетворил целия пазар у нас и трябва сделките да са на стойност не по-ниска от себестойността за „Булгаргаз“.

„Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не влияе на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я намалява, нито я увеличава, тъй като сделките на борсата се сключват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар вече е утвърдена от КЕВР и се прилага на практика. С други думи, няма как цената на сделките на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, тъй като борсовата търговия се явява една последваща ценообразуването за потребителите дейност“, каза Александров. Той беше категоричен, че разследването е на много ранен етап и не може да се каже дали има данни за престъпление.

Ако в хода на разследването бъдат събрани достатъчно доказателства съгласно чл. 219, ал. 1 от НПК за виновността на определено длъжностно лице за извършено престъпление от общ характер, те ще бъдат преценени от екипа наблюдаващи прокурори с оглед привличане на лицето като обвиняем.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати