Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурор Чапкънова за атентата срещу Гешев: Полза имат лица, засегнати от действия на прокуратурата

Закон и ред

Прокурор Чапкънова за атентата срещу Гешев: Полза имат лица, засегнати от действия на прокуратурата

Прокурор Чапкънова за атентата срещу Гешев: Полза имат лица, засегнати от действия на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

„Причината за терористичния акт срещу главния прокурор е желанието на определени лица или престъпни организации да бъдат овладени държавните институции, да бъде дестабилизирана държавността, да се посегне като цяло на независимостта на съдебната власт и да се дестабилизира прокуратурата като държавен орган, да се намали доверието и в гражданите и да се заличат успехите, които тя е постигнала.“ Това каза прокурор Калина Чапкънова, член на Висшия съдебен съвет, водещ разследването на атентата в Сарафово през 2012 г., по БНТ.

Камарата на на следователите: С терористичният акт срещу Гешев се цели блокиране работата на прокуратурата

Чапкънова даде личното си мнение за причините за атентата, което по думите го прави на база на изнесените данни от прокуратурата и като изхожда от времето на случилото се, от мястото, от начина, по който е бил извършен този терористичен акт, взривното устройство и имайки предвид и лицето, спрямо когото е насочено.

Гешев благодари на главните прокурори на всички държави, които са подкрепили българската прокуратура

Според нея сметка от този акт имат лица, които по някакъв начин са били засегнати от наказателни производства или от определени действия на прокуратурата. „Това е логичният отговор, който би могъл да се търси“, каза тя, като уточни, че на този етап се разследват множество версии и всичко е възможно, включително и версията отмъщение.

Чапкънова уточни, че при атентата в Сарафово също е имало самоделното взривно устройство, но там еквивалентът му е бил около 2,5 кг и има 6 жертви. При атентата срещу Гешев еквивалентът е 3 кг.

„Това взривно вещество не е било за сплашване, а с цел да причини смъртта на значителен брой лица“, каза Чапкънова.

Международни експерти ще се включват в разследването на атаката срещу Гешев (СНИМКИ/ ВИДЕО)

По думите му това умишлено престъпление е доста трудно за разследване. То изисква предварителна подготовка, която да не стане достояние за странични лица, поради което доказването на този предварителен стадий е изключително трудно. Затова разследващите стъпват на множество косвени доказателства.

При таково разследване има много версии, които се разследват абсолютно пълноценно. В тези производства се използват цялата палитра от предвидените способи за събиране на доказателства от НПК - разпити на множество свидетели, претърсвания, изземвания, експертизи, следствени експерименти. Всички събрани доказателства изискват изключително прецизен анализ, за да се стигне до поръчители и извършители, уточни прокурор Чапкънова.

Асоциацията на прокурорите: Тероризмът, насочен срещу Гешев, означава подриване на държавността

Експертизата е един от способите за събиране на доказателства. Наред с всички останали би могла да даде насоки, като се изхожда от съдържанието на взривното вещество. Би могло да се установи всеки един компонент от къде е бил набавен и как се е осъществило сглобяването на взривното вещество.

За лансирането на версията, че това е инсценировка, прокурор Чапкънова каза, че у нас има свобода на медиите и всеки може да интерпретира случилото се така както намери за добре. 

„Аз не бих могла да си помисля, че може да се поставят в такава опасност собственият живот и здраве и това на най-близките роднини, и да се преследва някаква такава цел. За мен е опасно да се мисли в такава посока. Живеем в демократично общество и всеки може да интерпретира случващото се в страната“, каза Чапкънова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети