Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурор: Закриването на спецсъда е неблагоприятно за бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата

Закон и ред

Прокурор: Закриването на спецсъда е неблагоприятно за бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата

Прокурор: Закриването на спецсъда е неблагоприятно за бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Действително има проблем с питейната вода в Брестовица, призна Десислава Пиронева

Закриването на спецсъда е неблагоприятно за бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата, коментира пред БНТ ръководителят на Върховната административна прокуратура /ВАП/ и един от заместниците на главния прокурор Десислава Пиронева. По думите й служебният кабинет дори е предприел мерки, насочени към специализация на съдилищата, което според нея говори за една непоследователност.

„Такива промени трябва да се правят след обстоен и задълбочен, отговарящ на обществените потребности и на тенденциите анализ“, настоя Пиронева.

ВАП разпореди на контролните органи и общините поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези проверки е за строежа край Алепу. Пиронева обясни, че проверка на обекта е текла още през 2019г. и е показала, че всичко с документите е наред, но нещата са се променяли във времето.

„Установихме незаконосъобразен административен акт, а именно повторно разрешение за строеж, т.е., последващо разрешение за строеж на мястото. Първоначално е било дадено такова за изграждане на подпорна стена, впоследствие инвеститорът се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е предприел мерки по снабдяване с ново такова - именно то се явява незаконосъобразно, според нас нищожно“, коментира зам-главният прокурор.

ВАП е направила пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и е сезирала Окръжна прокуратура Бургас, която е внесла протест срещу това разрешение за строеж. Делото на първа инстанция е приключило и съдът е прогласил нищожност, сега предстои разглеждане на делото от ВАС през есента.

Вчера е приключила и проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица, разпоредена чрез служебния екоминистър. Пиронева посочи, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица.

„Изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също така, че повишеното количество манган е отчетено през месец март тази година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, обясни Пиронева. Заместник-главният прокурор допълни, че ВиК операторът е инициирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка. Същевременно са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. От РЗИ-Пловдив не позволяват и към момента употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене.

„Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве“, категорична е прокурор Пиронева. Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост.

„Предприети са краткосрочните мерки за предотвратяване на продължаващото замърсяване на водата, в дългосрочен план е обещано и се планира изграждането на нов водопровод“, обобщи Пиронева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати