Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурори и ученици говориха за право в Благоевград

Закон и ред

Прокурори и ученици говориха за право в Благоевград

Прокурори и ученици говориха за право в Благоевград - Tribune.bg
АПБ

Структурата и функциите на прокуратурата, както и отговори на въпроса в кои случаи следва непълнолетните да се обръщат към прокуратурата, представи прокурор Елица Калпачка, зам.-административен ръководител на Районна прокуратура-Благоевград и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България, пред ученици в града.

Срещата с учениците бе поредната в рамките на Инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ), с подкрепата на Националната мрежа за децата. Инициативата е насочена към развитието на правосъзнанието и правната култура на децата.

Участие в срещата взеха ученици от 10, 11 и 12 клас на СУ „Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград.

„Правосъдието трябва да е достъпно, подходящо за възрастта, бързо, старателно, адаптирано и съобразено с нуждите и правата на детето“, посочи пред учениците прокурор Калпачка.

Тя запозна децата и с техните права, в случай, че са пострадали от престъпление. „Всяко дете, пострадало от престъпление, има право да бъде информирано за съдебните процедури, в които трябва да участва, да бъде запознато с правата му и да бъде изслушано. То има право да получи подкрепа и закрила от специалисти (лекари, психолози), правна помощ, на обезщетение и компенсация за причинени вреди, да обжалва решения на съда и прокуратурата“, обясни още прокурор Калпачка.

Учениците бяха запознати и със санкциите, които Наказателният кодекс предвижда, в случай, че малолетен или непълнолетен е извършител на престъпление.

„Когато справедливостта изчезва, то не остава нищо, което би могло да придаде ценност в живота“, завърши с цитат от Имануел Кант лекцията си зам.-районният прокурор на Благоевград.

Кампанията на АПБ продължава със срещи с ученици в  различни градове в цялата страна.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети