Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

Закон и ред

Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

Снимка:

21% е избирателната активност към 10 часа

Прокурорите избират свой нов член на Висшия съдебен съвет. Вотът започна в 8 часа и продължава до 18 ч. Към 10:00 ч. общата избирателна активност е 21%, като са гласували 316 прокурори. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Единствен кандидат за поста е Евгени Иванов от Военно-апелативна прокуратура, който вече бе изслушан пред колегите си магистрати. Това е вторият негов опит да стане част от Висшия съдебен съвет.

Евгени Иванов Евгени Иванов

Иванов бе номиниран през 2017 г., но тогава не събра достатъчен брой гласове от колегите си. От 12 кандидати за четири места прокурорът се класира на седма позиция. До предсрочния вот се стигна, след като Даниела Машева напусна кадровия орган и зае поста заместник-главен прокурор.

За пети път изборът на членове на ВСС се извършва чрез пряк избор, като всеки магистрат има право на глас чрез хартиена бюлетина или посредством електронно гласуване чрез интернет, пише Нова телевизия.

Вотът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас, а за да бъде избран Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите. 

Прокурори избират член на ВССПрокурори избират член на ВСС

Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си. Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен: “Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

Гласуването в Съдебната палата в София се провежда на фона на два протеста. Единият е на движението БОЕЦ, а другият -  на младежката организация на “Демократична България“. Те смятат, че изборът на Евгени Иванов за член на ВСС е погрешен.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още