Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Проверяват дали в парк „Пирин“ са избити диви кози

Закон и ред

Проверяват дали в парк „Пирин“ са избити диви кози

Снимка:

Прокуратурите в Сандански и Разлог, както и Дирекцията на Националния парк „Пирин“, проверяват сигнал за избити диви кози. Поводът са публикувани в социалните мрежи снимки на застреляни и изкормени 14 бременни животни.

От Съюза на ловците и риболовците смятат, че снимките, публикувани от природозащитника Тома Белев, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който, обаче, отказва повече информация. Дивата коза е „защитен вид”, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години, предава БНР.

Местните органи на прокуратурата вече са сезирани и са започнали проверка дали това е истински случай или умишлена манипулация с цел публични или политически дивиденти, съобщава ЕкоНовини.бг. Медията е потърсила експерти, според които снимките са стари или изобщо не са от България.

В местността, която е описана към снимките - Каменица в Пирин, имала почти един метър сняг, а на кадрите се вижда зелена трева. Другият съмнителен момент е, че женските диви кози се разгонват през месеците ноември и декември. Бременността на животните трае между 25 и 27 седмици. В момента те са на етап ембрионална бременност и няма как да имат ярета - козите раждат април и май.

Освен това са изразени съмнения, че окраската на козите не прилича на подвида балканска дива коза, която живее в България.

Публикацията на Белев вече е изтрита, но не е ясно дали сам е направил това или снимката му е била счетена за неуместна от Фейсбук.*

 

*Заради естеството на снимките, Tribune.bg няма да ги публикува.  


Коментари (4)

Тишо Май, май не са от Пирин тия снимки, а? Някой е опитал да създаде сензация, ама не му се е получило.
15.12.2020 16:03 / Отговор
Анонимен Лъжливите сигнали на един псевдоеколог!
15.12.2020 16:40 / Отговор
Архар Питайте Гоце,той знае тези врътки и далаверки!
15.12.2020 19:15 / Отговор
Иванов Редно е ако проверката приключи със становище на прокуратурата, че няма данни за избити диви кози у нас и тази снимка е от чужбина, да бъде потърсена съдебна отговорност от лицето Тома Белев Прокопиев, който разпространява фалшиви новини, за да си прави свой ПР!
17.12.2020 17:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още