Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения

Закон и ред

Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения

Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения - Tribune.bg
Снимка:

Взимала ампулите за „нуждаещите“ се от лечение чрез посредници и ги продавала на черния пазар

Пловдивска психиатърка е източила над половин милион лева от Здравната каса, издавайки фалшиви рецепти на фиктивни пациенти. Диагнозата, която е поставяла е била параноидна шизофрения, за която се изписвали ампули с цени между 700 и 900 лева. Това са препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец. Чрез последници изманицата получавала ампулите от аптеките, а след това ги продавала на черно. Схемата обясни директорът на полицията в Пловдив комисар Йордан Рогачев.

52-ма са били „нуждаещите се“ от лечение пациенти, като същите въобще не са знаели, че имената им попадат в схемата. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

"Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве“, каза Рогачев.

В схемата попадат и документи от лекари от Кричим, Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули, обясни той.

Престъпната дейност е започнала през 2017 година.

На лекарката ще бъдат повдигнати обвинения за измама и за съставяне на документи с невярно съдържание. В кабинета е открит и силиконов печат на Здравната каса.

Лекарката е задържан за 24 часа. Предстои да ѝ бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати