Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения

Закон и ред

Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения

Психиатърка източи над половин милион с фалшиви рецепти за шизофрения - Tribune.bg
Снимка:

Взимала ампулите за „нуждаещите“ се от лечение чрез посредници и ги продавала на черния пазар

Пловдивска психиатърка е източила над половин милион лева от Здравната каса, издавайки фалшиви рецепти на фиктивни пациенти. Диагнозата, която е поставяла е била параноидна шизофрения, за която се изписвали ампули с цени между 700 и 900 лева. Това са препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец. Чрез последници изманицата получавала ампулите от аптеките, а след това ги продавала на черно. Схемата обясни директорът на полицията в Пловдив комисар Йордан Рогачев.

52-ма са били „нуждаещите се“ от лечение пациенти, като същите въобще не са знаели, че имената им попадат в схемата. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

"Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве“, каза Рогачев.

В схемата попадат и документи от лекари от Кричим, Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули, обясни той.

Престъпната дейност е започнала през 2017 година.

На лекарката ще бъдат повдигнати обвинения за измама и за съставяне на документи с невярно съдържание. В кабинета е открит и силиконов печат на Здравната каса.

Лекарката е задържан за 24 часа. Предстои да ѝ бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети