Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ръст на телефонните измами в Монтанско

Закон и ред

Ръст на телефонните измами в Монтанско

Ръст на телефонните измами в Монтанско - Tribune.bg
Снимка:

Полицията задържа член на една от групите

2 успешни и 4 неуспешни опита за телефонни измами само за 2 седмици в района на Монтана. След скока в статистиката на МВР полицията успя да арестува член на група за „ало“ измами. Белезниците щракнали, след като криминално проявеният и осъждан мъж успял да убеди пенсионерка да му даде 1500 лева. Телефонно обаждането от мним лекар превръща 87-годишната Иванка  Ценова от монтанското село Вирове в поредната жертва на „ало“ мафията, съобщава Нова телевизия.

„Казаха ми, че снахата е паднала, счупила си е кракът и трябва да й се направи спешна операция, но за това ще трябва да дам пари. Интервенцията струвала 19 000 лв.. Казах, че нямам толкова“, разказа жената.

В дълъг разговор мнимият медик обяснил, че операцията няма да започне без да се плати поне част от сумата. Така възрастната жена се разделила с последните си пари.

„Бях събрала 1000 лева за погребение, за да не тежа на децата и бях продала една земя за 500 лв. Дадох тези пари“, сподели още потърпевшата.

Малко преди полунощ пред вратата й се появил мъж, който се представил за санитар в болницата. През цялото време измамниците държали пенсионерката на телефона, за да не може да се свърже с близките си.

Едва след като изпълнила указанията, тя се усъмнила, че е попаднала в измамна схема.

„След това звъннах на сина си. Предпочитах да е лъжа, отколкото снахата да е зле“, сподели още възрастната жена.

Веднага стартирали оперативно-издирвателните действия, в които, заедно с експерти от сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“ били ангажирани криминалисти от ОДМВР Монтана и Участък „Огоста“. В резултат на прецизното разследване „санитарят“, използван в ролята на куриер в измамната схема, бил установен. Задържаният – 31-годишен криминално проявен и осъждан мъж от село Д-р Йосифово, предал 900 лв. от взетите пари, информира „24 часа“.

По случая е образувано досъдебно производство и действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Монтана.

Разследва се и дали арестуваният е участвал в други измами през последните седмици в област Монтана.

Само няколко дни преди 87-годишната жена да се раздели с парите си, в Берковица са направени няколко опита за измама по телефона. Схемата била подобна - жертвите трябвало да помогнат  на полицията. Мним полицай им обяснявал, че ще получат обаждане от телефонни измамници и трябва да съдействат на органите на реда.

Опитали да измамят и Маргарита Апостолова. Тя обаче веднага разпознала, че непознатият глас е част от „ало“ мафията и затворила телефона. Подала и сигнал в МВР.

Ден по-късно, по същата схема, измамниците звъннали и на 75-годишната  Детелинка Крумова. Успели да я заблудят. Жената събрала 10 сребърни пръстена и всичките си спестявания от 3600 лева.

Съседи на възрастната жена обаче успели да спасят спестяванията  й -  взели парите, които пенсионерката оставила до кош за боклук.

От полицията апелираха гражданите да бъдат внимателни и да не вярват на подобни обаждания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати