Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разбиха международна престъпна група, мамела с интернет платформи за търговия с финансови инструменти

Закон и ред

Разбиха международна престъпна група, мамела с интернет платформи за търговия с финансови инструменти

Разбиха международна престъпна група, мамела с интернет платформи за търговия с финансови инструменти - Tribune.bg
МВР

Задържани са 5 лица, иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро

Неутрализираха международна престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови инструменти. При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР (ГДБОП-МВР), са били извършени множество действия по разследване и задържани общо 5 лица.  

Две от тях са задържани с постановление на прокурор в СГП за срок до 72 часа, а три са задържани по реда на ЗМВР за срок до 24 часа.

В хода на съвместното разследване с ГДБОП-МВР, Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността при Офиса на главния прокурор в град Бамберг и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург е установено, че международна организирана престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови инструменти, е изградила стройна йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност. Дейността на групата се изразявала в изграждането на скрити кол-центрове, посредством които извършителите се свързват с германски граждани, представят се за финансови брокери, като им предлагат да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи.

След извършена инвестиция  от страна на пострадалите, личният им  профил на платформата бива изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства остават без резултат.

В периода от 11 октомври 2022 г. до 2 ноември 2022 г. са извършени действия по разследване – претърсване и изземване в кол-център в София, девет домашни адреса и три банкови касети, както и разпити на свидетели. Действията са проведени от следователи от Следствен отдел при СГП под надзора и ръководството на прокурор в СГП съвместно със служители от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР, германски полицаи от отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и  прокурори от Офиса на главния прокурор в град Бамберг, Германия. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и други вещи и предмети, имащи отношение към предмета на разследването.

За едно от лицата от групата СГП поиска от Софийски градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

МВРМВР


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети