Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разбиха група за трафик на културни ценности

Закон и ред

Разбиха група за трафик на културни ценности

Снимка:

Операцията е извършена едновременно в България и Испания

Разбита е група за трафик на културни ценности. Операцията е проведена съвместно в България и Испания, като са задържани общо 13 български граждани. 4-ма са задържаните у нас, а 9-ма са арестувани в Испания. Това стана ясно на брифинг на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

При акцията са претърсени над 20 адреса, като са открити 30 хил. и 600 ценности, включително монети, украшения и други. Иззети са металотърсачи, мобилни телефони, лаптопи. Действията по разбиването на групата са извършени от съвместен състав заедно с участието на „Евроджъст“.

Установено е, че предметите се транспортират на територията на Испания чрез транспортна фирма. В тази посока са извършени претърсвания и изземвания от леките автомобили на тази транспортна фирма. Известно е, че основната ѝ дейност е именно транспорт на товари от Република България към Кралство Испания и обратно. При претърсване на единия от леките автомобили – бус са намерени и иззети 170 хиляди евро, които са били пакетирани в множество малки бели пликчета. Освен това е иззета и доставка от голяма спедиторска фирма, която е съдържала много предмети, имащи белезите на културни ценности.

„Става въпрос за образувани две паралелни наказателни производства на територията на Република България и територията на Кралство Испания. Досъдебното производство, което е образувано на нашата територия, касае организирана престъпна група, която се занимава с държане и трафик на предмети, имащи белезите на движими културни ценности. В Испания досъдебното производство също е образувано за организирана престъпна група, която се занимава с измами и пране на пари. Става въпрос за организирана престъпна група, която е само от български граждани. Те живеят и в двете държави.“, обясни наблюдаващ прокурор по случая Сийка Милева.

„На 5 октомври 2018 година беше проведена координационна среща в сградата на Евроджъст между представителите на българските и испанските правоохранителни органи. На тази среща беше взето решение да се извърши съвместна операция между двете държави – в един и същи ден, в един и същи час, която се проведе на 23 октомври“, обясни още тя.

Испанските власти са издали европейска заповед за задържането на българите, като в момента тече процедура за екстрадиция на задържаните.

Автор: Андреа Драганова   

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още