Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разкриха схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

Закон и ред

Разкриха схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

Разкриха схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили - Tribune.bg
Снимка:

Проверяват декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. във всички митнически учреждения. Поводът са установени случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически учреждения в структурата на ТД Южна морска на луксозни леки автомобили, за които станало ясно, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС, съобщиха от Агенция "Митници".

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

В началото на месеца са задържани три луксозни автомобила, които по документи са  катастрофирали. При проверката, е установено, че по тях няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Очаква се започналата проверка да приключи в началото на месец юли.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети