Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разкритие: Вера М. е сочена в доклад на ОЛАФ за отговорна по обществената поръчка с автомобилите в МВР

Закон и ред

Разкритие: Вера М. е сочена в доклад на ОЛАФ за отговорна по обществената поръчка с автомобилите в МВР

Снимка:

Специализираната прокуратура е назначила експертизи

От ОЛАФ са посочили в доклада си, че Вера М. е пряко отговорна за спецификацията на обществената поръчка в МВР за доставка на автомобили, разкрива Блиц. Медията е научила от Европейската служба за борба с измамите, че имената на служителката и секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов, който бе и служебен вътрешен министър преди кабинета „Борисов 3“, са били посочени над 20 пъти в документа, което е изключително рядко. Впоследствие, докато е заемал поста вътрешен министър Валентин Радев е нямал избор да не подпише договора за колите, защото България е била притисната от сроковете да загуби европейски средства.

Още на 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/. Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

„Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства“, посочват от Специализираната прокуратура.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите /чл.127, ал.2 от НПК/.

„Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица. За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура“, уточняват от Специализираната прокуратура.  


Коментари (4)

Йес! "Европейската служба за борба с измамите посочва над 20 пъти в документа имената на служителката Вера М. и на секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов, който бе и служебен вътрешен министър преди кабинета „Борисов 3“, което е изключително рядко. Впоследствие, докато е заемал поста вътрешен министър, Валентин Радев е нямал избор да не подпише договора за колите, защото България е била притисната от сроковете да загуби европейски средства."
02.02.2021 13:33 / Отговор
ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА "НОВ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ" НА КОРУМПИРАНИЯТ РУМЕН РАДЕВ .. ОСТАВКА!
.. ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ.....
......... ЗА ДА ОСТАНЕ БЪЛГАРИЯ ЕДИННА ДЪРЖАВА........
02.02.2021 16:03
Еротоман без срам ".....и облагодетелстване на трета страна." По пътя на парите да хванат за матракулките на"третата"страна и другото е лесно. Интересното е , че ако 290 коли струват 6 млн евро , това прави по 20 690 евро на кола , което си е направо евтиния за кола с висока проходимост. От тая мършава сума колко може да е "рушветя" ? Това означава , че колите струват поне 2000 евро по-малко и тогава някой от ръководството на фирмата доставчик е в кюпа и ОЛАФ могат да започнат от там .
02.02.2021 21:51 / Отговор
Иво ЕС ще си вземат всичко, ако трябва ще ги вкара в затвора да заработят към 6 млн.евро!Това ще стане обаче когато свърши мандата на президента на бсп!Доколкото разбрах ОЛАФ няма да му позволи 2-и мандат защото ще бъде разследван той и неговите хора яли от 6-те милиона евро!
03.02.2021 09:46

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още