Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разкритията в ДАБЧ не са по сигнал на президентстсвото

Закон и ред

Разкритията в ДАБЧ не са по сигнал на президентстсвото

Снимка:

Прокуратурата е проверявала служебна министърка на Радев

Разкритията за нарушенията в Държавната агенция за българите в чужбина, че са се продавали български паспорти, не са по сигнал от президентството. Това обявиха официално от прокуратурата. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев се похвали, че е подавал сигнали във връзка с Агенцията. Заместник – главният прокурор Иван Гешев вече обясни, че последните разкрития не са по информация на държавния глава.

Днес от прокуратурата разкриха и повече подробности по казуса.

Сигналите от президентството са от миналата година. „На 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г. Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността „директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието“, посочват от прокуратурата.

Сигналът се е отнасял за нарушения в Министерството на правосъдието и в Държавната агенция за българите в чужбина. В него се твърди, че служебният министър на правосъдието води „репресивна политика“ към служителите в дирекция „Българско гражданство“. По това време длъжността заема назначената от Румен Радев Мария Павлова, която е лична приятелка на президентшата Десислава Радева. Сигналът обвинява и предшественикът на служебния министър.

„Претендира се разпореждане на „ревизия“ на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър – председателя и до ДАНС“, обясняват от прокуратурата.

Така започва проверка, като са разпитани бивши министри и зам.-министри на правосъдието и бившият председател на агенцията за българите в чужбина. Проверени са и множество документи.

През юни месец постъпва нов сигнал отново от директора на дирекция „Българско гражданство“. Той е „за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър – председателя“. ДАНС прави проверка и по него.

Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема