Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разследване: Случайно ли е случайното разпределение на делата

Закон и ред

Разследване: Случайно ли е случайното разпределение на делата

Разследване: Случайно ли е случайното разпределение на делата - Tribune.bg
Снимка:

Неоторизирани лица са имали достъп до системата, можели да си избират съдия

Прокуратурата води разследване срещу неоторизирани лица, които са имали достъп до системата за случайно разпределение на дела. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдебната система може да бъде обект на цялостна неоторизирана манипулация. Това е констатирал одит на системата, извършен в периода 17 февруари - 9 март тази година, съобщи по-рано днес Правен свят. И поясни, че докладът разкрива фрапиращи данни, според които абсолютно всеки, разполагащ с квалифициран електронен подпис, бил той магистрат или дори адвокат, има възможност да влезе в системата за случайно разпределение и да изпрати конкретно интересуващо го дело на предварително определен магистрат или съдебен състав.

Получен е доклад за извършен одит на централизираната система за случайно разпределение на делата. Открити са множество слабости на системата. Тоест определено дело може да бъде разпределено на определен съдия, като може да се касае за действия чрез неоторизиран достъп, обясни Мелева.

В сигнал от ВСС и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела. Установено е още, че „потребител с права за един съд може да разпределя дела на друг съд“. Прегледът и анализът за наличие и управление на журнални записи (логове) е констатирал съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които са правени опити за компрометиране на системата. „Обобщеното заключение на експертите във връзка с проведения одит е, че ЦССРД е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости представляват сериозен риск за данните, които се обработват чрез системата“, посочват в сигнала си до главния прокурор членовете на ВСС. В него се твърди още, че одитиращата фирма не е получила пълен достъп до сървъра на системата, в това число и пълен достъп до защитната стена, което е необходимо, за да се установи кой и кога е имал нерегламентиран достъп до системата. В тази връзка на 03.04.2020 г. прокурор при СГП и експерт са посетили ВСС, където се намира сървърът на ЦССРД, за да бъде осигурен достъп до защитната стена.

Откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани дори от лица със слаби компютърни умения. Хората, ангажирани със поддръжката на сървъра вече са дали свидетелски показания, стана ясно от думите ѝ.

Разследването е под специалния надзор на ВКП. Сигналите са изключително сериозни и подозрителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна при установяването на всички факти и без значение на какъвто и да било натиск. На карта е подложено доверие от на цялото общество, допълни Милева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Георги Димитров Радев служи на чужди за нацията ни интереси!
03.04.2020 17:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати