Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разследването на случая "Гебрев" е възобновено през октомври, бизнесменът е натровен с пестициди

Закон и ред

Разследването на случая "Гебрев" е възобновено през октомври, бизнесменът е натровен с пестициди

Разследването на случая Гебрев е възобновено през октомври, бизнесменът е натровен с пестициди - Tribune.bg
Снимка:

Сергей Федотов е бил три пъти в България

Бизнесменът Емилиян Гебрев е изпратил молба до прокуратурата на 11 октомври 2018 година, в която моли разследването на отравянето му през 2015 г. да бъде възобновено. Още на следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров е запознал прокуратурата, възможно най-високото ниво представители на Великобритания у нас, както и всички служби с казуса.

На 15 октомври разследването е възобновено. „От тогава до сега се работи в пълно сътрудничество със службите във Великобритания. Всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен и не се работи по него, меко казано не отговарят на истината.“ Това заяви Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби", заяви посланик Хопкинс.

Цацаров подробно разказа за развитието на случая с Гебрев от 2015 година до момента.

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. На следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко". Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов". По-късно същото се случва и сина на Гебрев. Той е приет във ВМА на 4 май.

На 1 май прокуратурата образува разследване за опит за убийство. Взети са различни проби, направени са химически експертизи, иззети са и документации от лечебните заведения. Разпитани са свидетели. Проверена е и храната в хотел "Кемпински Зографски", където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос. Проверен е и производителят на салатата, но е установено, че инсектицидът е бил в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми. В крайна сметка разследването е спряно, извършител не е открит.

След възобновяването на досъдебното производство подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС и МВР. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело, обясни Цацаров. Разпитани са 13 свидетеля.

На 16 октомври Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина. До този момент фактът не е известен на разследващите.

Резултатите сочат- фосфороорганични съединия, които се съдържат в пестициди. Конкретният пестицид лабораторията не може да установи. Не са открити субстанции в съответния лист-списък от Конвенцията за химични оръжия.

Издадена е европейска заповед за разследване. Всички проверки, разпити и документи са изпратени във Великобритания, за да се установи дали веществата може да се свържат с "Новичок" или познати други химични оръжия.

"Британските власти са обявили трима души на руските служби, които смятат за замесени в случая "Скрипал", а Сергей Федотов се смята за помагач. Другите двама не са влизали в България, но Федотов е влизал в България три пъти", припомни Цацаров.

Първият път е бил у нас на 5 февруари и си е тръгнал на 21-ви февруари. После Федотов е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Тръгнал си е на 28 април със самолет. Федотов е пристигнал отново в България на 23 май 2015 г. в София със самолет. Напуснал е страната през Сърбия на 29 май.

"Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадение с инцидента с г-н Гебрев и се установява маршрута на руския гражданин, отсядане в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година до момента се извършват проверки в пълна координация с нашите служби и в пълна координация със службите на Великобритания", завърши Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че когато той е получил сигнал, че Емилиан Гебрев е настанен във ВМА, незабавно са започнали действия от страна на МВР. "Всички действия извършихме за установяване на евентуално отравяне. Към онзи момент случаят "Скрипал" не беше наличен, като се е работеше по хипотезата покушение, както и битово престъпление", заяви Маринов.

 


Коментари (1)

Илия Парев Има нещо гнило в цялата работа
11.02.2019 13:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети