Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Закон и ред

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Снимка:

Хиляди в България пострадали от кибер рекет

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни. Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа. Това стана ясно на брифинг в Националната следствена служба, в който участваха следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Интернет измамниците атакували жертви по имейл и искали милиони долари за откупи за откраднати данни. Престъпната схема се осъществявала посредством сървъри в България. В тях се съдържала информация за лични данни, банкови и картови разплащания и медицински данни. Измамниците извличали информация чрез фишинг мейли, като заразявали компютрите на жертвите със зловреден софтуер.  Изнудваните от 27 страни са плащали по специални указания на киберпрестъпниците, които се изпращали от сървърите у нас.

Така наречената престъпната организация „Нетуокър“ действа от

2020 г. По данни на най-големия ресурс за анализ на разплащания в криптовалути те имат 305 жертви в 27 страни.

Към момента е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че е отмъкнал от жертвите си над 27 млн. долара. Засега задържаният е само един, но не се отхвърля вероятността да са му помагали и български граждани.

„Жертва е и университетът в Сан Франциско, който е платил над 1,4 милиона долара, за да си откупи информацията. Това си беше малка частна мрежа, в която се хостваха 2 сайта, на сървъри, разположени в България, наети от лицето с фалшиви данни”, обясни Светослав Илиев от НСлС.

„Българите са доста способни, технически много грамотни, ние не стоим в страни от тези процеси”, коментира Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още