Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Решение на Съда на ЕС ограничава санкциите срещу режима на Путин

Закон и ред

Решение на Съда на ЕС ограничава санкциите срещу режима на Путин

Решение на Съда на ЕС ограничава санкциите срещу режима на Путин - Tribune.bg
Снимка:

Решение на Съда на ЕС ограничава санкциите срещу режима на Путин, тъй като ограничава достъпа до корпоративните регистри, съдържащи информация за реалните собственици на офшорните фирми, съобщава Financial Times. Собствеността върху вили и яхти обикновено се води на фиктивни компании, базирани в офшорни юрисдикции, които срещу заплащане не задават твърде много въпроси. Благодарение на решение на Съда на Европейския съюз опитите да се установят истинските собственици на такива активи станаха по-трудни, за голямо облекчение на олигарсите, в т.ч. руските.

"Решението е удар върху усилията на ЕС да санкционира режима на Владимир Путин", твърди изданието. Авторите на коментара припомнят, че проследяването на активи, които принадлежат на лица под санкции, е възможно отчасти благодарение на националните бази данни с подробна информация за действителните собственици на компаниите.

"Регистрите бяха създадени след десетилетие на скандали - включително огромни суми пари, източени от бившия Съветски съюз - които накараха ЕС да разбере, че защитата му срещу финансовите престъпления е толкова силна, колкото е най-слабото й звено", уточняват от Financial Times. Седем страни от ЕС, включително Люксембург и Ирландия, преустановиха достъпа до своите регистри след решението на Съда на ЕС.

След претенция на компания от Люксембург и предприемач в областта на недвижимите имоти, който се страхува, че публично достъпните му данни са го направили уязвим към изнудване и отвличане, Съдът на ЕС трябваше да прецени дали най-новата директива на Брюксел срещу прането на пари накърнява твърде много правата за поверителност и тези за защита на данните. Той установи, че формулировката на директивата е твърде свободна в изискването си регистрите да правят публично достояние информацията за истинските собственици на компаниите.

 

 

 

 

Етикети ЕС, Путин
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати