Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата възложи затваряне на пречиствателна станция на Ветко Арабаджиев

Закон и ред

Прокуратурата възложи затваряне на пречиствателна станция на Ветко Арабаджиев

Прокуратурата възложи затваряне на пречиствателна станция на Ветко Арабаджиев - Tribune.bg
Снимка:

Съоръжението в „Елените“ криело риск за околната среда и хората

Окръжната прокуратура в Бургас указа на РИОСВ да предприеме принудителна административна мярка - да затвори пречиствателна станция, намиращата се в района на Ваканционно селище "Елените", съобщиха от държавното обвинение.

Действията на Прокуратурата са продиктувани от възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората, предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/или отстраняване на вредните последици от тези нарушения, обясняват от държавното обвинение.

От прокуратурата напомнят, че са предприели същите действия и през месец октомври 2017 г. В отговор директорът на РИОСВ Бургас е посочил, че е преценено да не се използва този инструментариум, за да не бъде доведен до риск туристическия сезон през 2018 г.

Преди ден стана ясно, че е подаден сигнал до прокуратурата и НАП срещу Ветко Арабаджиев от Регионалата екоинспекция в Бургас. Сигналът е за неплатени 7 милиона лева глоби, наложени на пречиствателната станция във ваканционното селище “Елените“, тъй като от 2012 г. съоръжението няма разрешително за ползване като воден обект.

На Ветко Арабаджиев, като собственик на пречиствателната станция, е наложена финансова санкция за близо 2 млн. лв. и за настоящата 2018г. Съоръжението пречиства отпадните води във ваканционното селище и на голяма част от почивните бази в „Свети Влас“, а капацитетът му е недостатъчен, каза тогава директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова.

Тъй като наложените глоби за замърсяването и незаконното ползване на пречиствателната станция в кк „Елените“ не са обжалвани, а не са платени до момента, контролните органи са предприели последващи действия.

Семейство Арабаджиеви се издирва от началото на септември, след като Специализираната прокуратура влезе в имоти на бизнесмена в София и Пловдив.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още