Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Румен Овчаров сяда на подсъдимата скамейка, 24 млн. лева щети за „Мини Бобов дол"

Закон и ред

Румен Овчаров сяда на подсъдимата скамейка, 24 млн. лева щети за „Мини Бобов дол"

Румен Овчаров сяда на подсъдимата скамейка, 24 млн. лева щети за Мини Бобов дол - Tribune.bg
Снимка:

Овчаров ще отговаря пред Темида за липса на контрол и длъжностно престъпление

24 млн. лева щети за „Мини Бобов дол" ЕАД. Настъпили са в резултат на липса на контрол от страна на бившия министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“ Румен Овчаров. Това се посочва в обвинителния акт, който Специализираната прокуратура внесе в съда. На подсъдимата скамейка с Овчаров ще седнат и Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД и Анна Янева – бивш заместник – министър на икономиката.

Овчаров ще бъде подсъдим за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол и за длъжностно престъпление.

В първия обвинителен акт срещу Овчаров, посочената сума беше 8 940 231,47 лева. Съдът обаче върна за прецезиране акта на прокуратурата. След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече, беше съобщено от прокуратурата.

Деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност. Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите, посочват от държавното обвинение.

В обвинението пише, че не била проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници, не е било установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати