Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Руска следа в 4 взрива на заводи за боеприпаси у нас

Закон и ред

Руска следа в 4 взрива на заводи за боеприпаси у нас

Руска следа в 4 взрива на заводи за боеприпаси у нас - Tribune.bg
Снимка:

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове. Има сходство в 4 взрива в заводи, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият е случай е от 2011 година, когато в село Долни дол е взривен склад на "ЕМКО", съобщи Милева и продължи: Вторият случай е от село Иганово през 2015 година, кгато е взривена готова продукция на ВМЗ-Сопот, част от нея също е собственост на "ЕМКО". Третият случай е отново от 2015 г., тогава е взривен склад на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е възстановен склад на завод „Арсенал”.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпление от шестимата руски граждани, обясни Милева.

Трима руски граждани са с обвинения за опит за предумишлено убийство на Емилиян Гебрев, сина му Христо и В. Т., директор в „ЕМКО“, съобщиха преди година от прокуратурата, която води разследване за опита за умишлено отравяне на тримата. За руснаците има Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

На 28.04.2015 г., след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София и силно влошаване на здравословното му състояние, Емилиян Гебрев е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи. На 29.04.2015 г., със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т., директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД. На 04.05.2015 г., във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев.

Досъдебните производства са обединени и са в компетентността на Специализираната прокуратура. Може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете в Република България, опитите за отравянето на трима български граждани и взривовете в чужди държави, обясни днес Сийка Милева.

И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете. При всички тях липсват жертви и пострадали. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядаите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна.

Чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси, съобщи чешкият президент Милош Земан в неделя.

„Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България", каза той. "Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана“, обясни Земан.

Днес главният прокурор Иван Гешев благодари на службите за сигурност, които години наред са работили по този случай.

Тук съм, за да окуража колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българските граждани и обществено и в интерес на националната сигурност, заяви Гешев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети