Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи ?

Закон и ред

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи ?

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи ? - Tribune.bg
Снимка:

Има подозрения, че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи, коментира „24 часа“. За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони, припомня изданието и посочва, че от два независими източника неговите автори са установили, че този път става въпрос за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили, в т.ч. и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети, пише изданието. Второто направление на тяхната дейност е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки за ремонт на стара техника, тъй като страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия по това перо. Не на последно място е събирана информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете ѝ за развитие.

Русия претендира за лицензите, с които от десетилетия в наши заводи се произвежда оръжие, проектирано още от времето на Съветския съюз. Българските военни търговци ни най-малко не могат да бъдат сериозна конкуренция на руските оръжейни гиганти, но въпрос на влияние за Кремъл е да контролира къде, на кого, какво и колко да се продава.

Активизирането на руското военно разузнаване у нас, обаче, съвпада със зачестилите в последните години странни инциденти в български заводи. Дали тези, или други руски разузнавачи имат роля в диверсионни действия, е въпрос на доказване.

Преди една година от България беше изгонен първият руски шпионин с дипломатически имунитет, в началото на 2020 г. - още двама, а с последните броят им става общо 5.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети