Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът не прекрати регистрацията на „БНС – Еделвайс“ – организатор на Луковмарш

Закон и ред

Съдът не прекрати регистрацията на „БНС – Еделвайс“ – организатор на Луковмарш

Снимка:

Софийският градски съд отхвърли иска на прокуратурата за прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“. Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок, информираха от съда.

От прокуратурата сочат, че на интернет страницата на сдружението са отправяни изявления, които имат расова, религиозна и етническа насоченост, с негативен заряд.

Припомняме, че Софийска градска прокуратура сезира съда за това, че „БНС – Еделвайс“ извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура, както и извършва дейност чрез представляващ орган – управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението.

От прокуратурата посочват, още че то е организатор на т.нар. Луковмарш, който се провежда ежегодно, като участниците са в униформи, с факли и под строй, а също така в марша участват и чуждестранни националистически организации, някои от които забранени в други държави. Маршът се провеждал поради заявената от сдружението позиция за идейната му близост със Съюза на българските национални легиони, воден от генерал Луков, посочват от прокуратурата.

От сдружението възразяват пред съда, че не осъществяват дейност в противоречие на конституцията или закон. Казват, че не подкрепят фашистка или нацистка идеология, поради изразено сходства с възгледите на Съюз на българските национални легиони, чиито идеи споделя и действаща политическа партия.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др. Констатирано било също, че сдружението е създало и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути и др. в дома на активист на сдружението. Установено било също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27.01.2020 година извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още