Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът отказа да разглежда жалбата на "Боец" за отстраняването на главния прокурор

Закон и ред

Съдът отказа да разглежда жалбата на "Боец" за отстраняването на главния прокурор

Съдът отказа да разглежда жалбата на Боец за отстраняването на главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд потвърди определението, с което на 22 февруари беше оставена без разглеждане жалбата на "Боец" срещу решение на Пленума на ВСС.

Жалбата на "Боец" беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор. Според Конституционния съд министърът може да прави подобно предложение до ВСС.

В мотивите на съда се казва, че субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице.

 Процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице. Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Боец, Иван Гешев
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети