Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът пусна Васил Божков-Черепа на свобода срещу гаранция от 130 хиляди лева

Закон и ред

Съдът пусна Васил Божков-Черепа на свобода срещу гаранция от 130 хиляди лева

Съдът пусна Васил Божков-Черепа на свобода срещу гаранция от 130 хиляди лева - Tribune.bg
Снимка:

Софийският градски съд пусна на свобода срещу 130 хиляди лева парична гаранция бившият хазартен бос Васил Божков-Черепа.

Според съдия Иван Коев сумата е съразмерна на обвиненията спрямо него.

Самият Божков я определи „като справедлива“. 

Божков има още една парична гаранция по делото за антики в размер на 500 хиляди лева, но не е внесена заради запори по сметките му. Бизнесменът е подсъдим по общо 3 дела.

Последното, повдигнато му в края на април, е по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Освен Божков обвинени са и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта. Според обвинението вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. На 26 август миналата година Софийският градски съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Божков, който се върна в България предишния ден. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева. Според прокуратурата от компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че "обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин" (лидер на руската частна армия "Вагнер", починал при неизяснени обстоятелства при авиокатастрофа след бунта му срещу Владимир Путин, бел. ред.) и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим. Според прокурорите Божков е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн., и срещу него има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати