Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът решава мярката за неотклонение на обвинения за хакерската атака на НАП

Закон и ред

Съдът решава мярката за неотклонение на обвинения за хакерската атака на НАП

Снимка:

Прокуратурата има нови доказателства срещу Иван Тодоров

Днес Специализираният апелативен съд ще реши окончателно с каква мярка за неотклонение ще остане собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров. За хакерската атака на НАП, при която бяха източени лични данни, обвинение има и Кристиян Бойков, служител на фирмата, както и Георги Янков, търговският директор на фирмата.

Миналата седмица Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 100 000 лв. на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров. Той обжалва размера на гаранцията, а държавното обвинение протестира вида на мярката и настоява за „задържане под стража“.

Временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов е поискал от съда делото да се гледа при закрити врати. В искането на Найденов се уточнява, че са събрани нови доказателства, които могат да разкрият чувствителна информация за хора и фирми. Прокурорът пише още, че става дума за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страната.

"Не би било редно и правилно по отношение на тази информация, отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна дейност, подчинена на законовите изисквания в страна, да бъде изложена на показ и достояние на лица присъстващи в съдебната зала, защото те биха били застрашени по един или друг начин (икономически или психически), както и със свои противоправни действия да застрашат националната сигурност на страната", пишат в искането си от прокуратурата.

Според прокуратурата извършител на хакерското копиране на базата данни на НАП, както и на други бази, е Кристиян Бойков и по тази причина той е обвинен за тероризъм чрез компютърно престъпление с цел всяване на смут и страх сред обществото. Подбудители са били търговският директор на фирмата Янков, както и собственикът Тодоров, твърдят от държавното обвинение.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив