Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдийската колегия не преназначи Лозан Панов във ВАС

Закон и ред

Съдийската колегия не преназначи Лозан Панов във ВАС

Съдийската колегия не преназначи Лозан Панов във ВАС - Tribune.bg
Снимка:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ не преназначи шефа на Върховния касационен съд/ВКС/ Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд/ВАС/. Седем годишният му мандат начело на ВКС изтича на 10 февруари и Панов е поискал да се върне във ВАС, защото е бил съдия там.

„След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“, пише в заявлението на Панов. Той е започнал работа в съдебната система през 1998 г. в Софийския градски съд, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. Веднага след изтичането на мандата му е повишен като съдия във ВАС и три години по-късно става негов началник.

Колеги на Лозан Панов припомнят, че той не е успял да се впише в колектива на ВКС, като е имало доста случаи на пререкания със съдии.

В края на миналата година Лозан Панов бе издигнат за президент от гражданското сдружение „Правосъдие за всеки“ и бе подкрепен от „Демократична България“, но кандидатурата му бе оценена като провал.

В подкрепа на заявлението му днес са гласували седем от членовете на колегията, а двама са били против – Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

Заради ситуацията утре може да има извънредно заседание на колегията, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов.

В четвъртък като председател на ВКС встъпва Галина Захарова.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати