Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдийската колегия отложи изборите и назначенията на магистрати заради мораториума

Закон и ред

Съдийската колегия отложи изборите и назначенията на магистрати заради мораториума

Снимка:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи всички избори за административни ръководители на съдилища и няколко назначения на магистрати заради мораториума върху действията на държавните органи, приет с решение на парламента миналата седмица.

В началото на заседанието шефът на ВАС Георги Чолаков посочи, че насрочените избори на председатели на съдилища трябва да бъдат отложени, съобщава "24 часа".

Той добави, че Конституционният съд (КС) вече е имал възможност през 2014 г. да се произнесе във връзка с наложени от парламента мораториуми и е заявявал, че Народното събрание не може да посяга върху правомощия на други власти. На същото мнение беше и Цветинка Пашкунова.

Както вече стана ясно той засяга и съдебната власт, защото гласи, че по време на действието му, което е до гласуването на ново правителство или до служебно, се ограничават избори или назначения на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКПКОНПИ).

Според т. 7 това са и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС, съдиите, прокурорите и следователите.

Колегията отложи изборите за председатели на районните съдилища в Нова Загора, Омуртаг и Самоков, както и няколко назначения на магистрати във ВАС. Отложено беше още преназначаването на Пламен Панайотов от зам. шеф на спецсъда в Административния съд в София, както и назначаването на Пенка Велинова на негово място.

Настоящия и.ф. председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин също не може да бъде преназначен в Софийския апелативен съд (САС).

Това пък става причина новоизбраният шеф на Военно-апелативния съд Румен Петков да не може да встъпи в длъжност.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още