Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Само в Tribune.bg: Снимката на Луканов от моргата струвала бутилка водка

Закон и ред

Само в Tribune.bg: Снимката на Луканов от моргата струвала бутилка водка

Само в Tribune.bg: Снимката на Луканов от моргата струвала бутилка водка - Tribune.bg
Снимка:

Журналисти разбиват градските легенди за най-скандалния кадър в българската преса

Часът е малко след 9 сутринта на 2 октомври 1996 г. 40-ият български министър-председател Андрей Луканов пада мъртъв пред дома си на столичната улица „Латинка“. Прострелян е.

Обществото е потресено. Още по-потресено ще остане, след като на първа страница на вестник излезе снимка. Най-скандалният кадър, публикуван някога в българската преса – Луканов гол, на маса в моргата, след извършена аутопсия.

Вече 23 години историята на снимката, която потресе България, е обвита в мъгла.

Най-тиражираната градска легенда гласи, че ченге занесло кадъра на журналистите, за да се убеди обществото, че Луканов наистина е мъртъв. Хората подставят под съмнение, че една от най-мощните фигури в политическия живот може да бъде застрелян и то пред дома си.

Източници от кухнята на нещата, пожелали анонимност, разказаха пред Tribune.bg как снимката стига до първа страница на вестник „Нощен труд“.

След като новината за убийството на Луканов се разнася, във времето, когато няма пресцентрове и говорители, вестникът се събира на извънредна планьорка. Всички журналисти са мобилизирани да търсят информация. Криминален, политически, икономически отдел ще работят по темата.

Главен редактор на „Нощен труд“ тогава е изключително опитният журналист Пламен Каменов. По това време вестникът е най-тиражираният в страната. Журналистите започват да мислят как убийството да бъде поднесено на обществото.

Решението е взето - репортер и фоторепортер да отидат в моргата.

Целта е да разберат колко куршума са попаднали в тялото на Луканов, кой е бил смъртоносният. Вечерта двамата са в моргата. Репортерът си има познати източници там, годините са такива, че често се налага да се търси информация за трупове, тъй като вече са започнали мутренските сблъсъци.

Купуват бутилка водка. Сядат да се черпят със санитарите в моргата. Градусът се покачва. Водката вече е развързала езиците. От дума на дума по общи теми, в един момент репортерът започва да разпитва за Луканов. Следва неочакваното!

„Е тука е, бе. Искате ли да го видите?“, пита един от санитарите.

Изкарва носилката с трупа на Луканов, вече минал аутопсия, зашит, гол. Фоторепортерът, който до днес пази тайната на авторството си, прави снимката.

Двамата журналисти се прибират в редакцията. Тогава главният редактор се изправя пред дилемата – дали да пусне снимката, или не. Наясно е, че снимката ще шокира, ще скандализира и ще нарани дълбоко близките на Луканов. В крайна сметка надделява стремежът за търсене на различната новина, която провокира.

Пускат снимката на първа страница.

Вестникът е разграбен. Прави 100 хил. тираж. Обществото е наистина скандализирано. Телефоните в редакцията звънят денонощно. Повечето читатели са възмутени и ругаят журналистите. Друга част поздравяват за смелостта да се покаже един премиер, като всички останали хора. Месеци наред телефоните в редакцията не спират да звънят.

Непосредствено след убийството журналист се добира до информацията, че пистолетът, с който е извършено покушението, е намерен. Това се потвърждава доста по-късно. Месец и половина след разстрела пенсионер проверя пощата си в блок 86 на ул. “Д. Дебелянов”, на около 200 м от мястото на убийството. Пада лист. Мъжът се навежда и вижда зад радиатора парче плат. Завито е странно. Вътре е самоделен пистолет “Макаров”, добавен е заглушител. Това е оръжието, с което е стреляно. Луканов е застигнат от 4 куршума.

Следовател казва на журналист от вестника, че

има трима заподозрени за покушението, като основният е ключов функционер на БСП.

Въпросните лица били разпитвани, но никой не бил арестуван. Причината - липса на достатъчно доказателства.

Във фаталния ден Луканов излиза от дома си. Качва се в автомобила си, където го чака шофьорът му. Сеща се, че е забравил нещо. Връща се на входа на блока. Натиска копчето на домофона, за да се свърже със съпругата си. Точно в този момент е застигнат от куршумите.

За убийството са задържани Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Украинците Русов и Кичатов и българите Георгиев и Василев бяха осъдени на доживотен затвор без право на замяна - присъда, която замени в Наказателния кодекс смъртното наказание. Ленев беше осъден на доживотен затвор, но с право на замяна. После присъдите им са отменени от горните съдебни инстанции. Оправдани са.

В момента са свободни.

Убийството не е разкрито. Делото за покушението, което е 27 тома, все още не е в архива, тъй като не е изтекла абсолютната давност. Тя е 30 години от деня на престъплението.

Андрей Луканов в моргата (снимката е цензурирана)Андрей Луканов в моргата (снимката е цензурирана)


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

Кирил В тази държава за едно шише става всичко
17.01.2019 15:11 / Отговор
К.Д Тази снимка струва 1000 марки
04.11.2021 02:56 / Отговор
К.Д Личен спомен останал в съзнанието и детсвото ми
04.11.2021 02:58 / Отговор
К.Д Купуват бутилка водка. Сядат да се черпят със санитарите в моргата. Градусът се покачва. Водката вече е развързала езиците. От дума на дума по общи теми, в един момент репортерът започва да разпитва за Луканов. Следва неочакваното!

„Е тука е, бе. Искате ли да го видите?“, пита един от санитарите.

Изкарва носилката с трупа на Луканов, вече минал аутопсия, зашит, гол. Фоторепортерът, който до днес пази тайната на авторството си, прави снимката.
04.11.2021 03:06 / Отговор
К.Д Снимката е преди аутопсия снимките са 2 и санитара е един и даже не пиеше алкохол не му беше приятен алкохола ЛЪЖА Е
04.11.2021 03:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати