Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сарафов: Получавали сме руски газ, но 30% по-скъпо

Закон и ред

Сарафов: Получавали сме руски газ, но 30% по-скъпо

Сарафов: Получавали сме руски газ, но 30% по-скъпо - Tribune.bg
Снимка:

„Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв.“, дава пример с последиците зам.-главният прокурор

„Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов, отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо“.

Това потвърди пред БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

„Обвиняемите и техните защитници са свободни да градят защитната си теза, както намерят за добре, но истината е само една. И тя се съдържа в кориците на делото. Първи факт, това, което са установили колегите е, че „Булгаргаз“, държавното дружество е ощетено с 88 млн. лв., а това вероятно е могло да се избегне. Обвинението е и за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар“, казва той.

Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“, допълва Сарафов.

В хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“.

„Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо, доколкото съм запознат около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв. Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. Това са фактите. Оттук насетне, всеки може да си направи извода кой казва истината и кой се опитва да се защити чрез определени интерпретации и дори манипулации. Но това не е прецедент, често се случва обвиняемите да търсят защитни тези“, обяснява Сарафов.

Той останал и изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. „А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени. За сметка на това една частна компания, която се явява доставчик на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна печалба от едно бездействие на отговорни длъжностни лица. А обществено известен факт е, че едно от длъжностните лица, което е привлечен като обвиняем по делото е бил шеф на същата частна компания дни преди да поеме ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Мисля, че фактите станаха доста, за да обръщаме внимание на опитите за манипулации около казуса“, призова Борислав Сарафов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати