Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс

Закон и ред

Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс

Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс - Tribune.bg
Снимка:

„Темата за съдената реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до състояние на транс. А тя е много важна. Ние сме тези, които ежедневно правоприлагаме, най-добре знаем какви са практическите затруднения. Съдебната реформа винаги се е правила от адвокати и кабинетни специалисти, а не от практикуващи“.

Това заяви пред БТВ заместник главният прокурор и директор на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

„Нормалният начин за съдебна реформа е да се чуе и нашият глас, да се сформират работни групи, кръгла маса и др., но да бъде чут глас практикуващите прокурори“, подчерта той.

Сарафов напомни, че главният прокурор Иван Гешев отправи писмо до всичките 240 народни представители.

„Кой може да разследва главният прокурор и неговите заместници? Това е тема на задълбочено обсъждане, очаква се и решение на Венецианската комисия по отношение на предложенията. И към момента съществува процедура за това и всеки един прокурор би могъл да започне такова разследване. Има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребния рекет, който се осъществява дори от различни служби“, заяви Сарафов.

По тази причина гражданите имат усещането, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции, предупреди той.

„Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим. Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността. Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби, ДАНС. Именно затова с главния прокурор обявихме, че ще инициираме национално съвещание на прокуратурата тази седмица. С активна позиция да сме полезни на гражданите“, настоя шефът на следствието.

„Няма война между институциите, миналата седмица бяха проведени редица срещи със служби. Сега отношенията са по-добри. Недвусмислените заплахи, които руският хакер, сринал много държавни сайтове, отправи към главния прокурор с имейл и в Телеграм канала, съдържат лични нападки, говори се за Велика Русия и саморазправа с Иван Гешев. Не очаквам да бъде екстрадиран от Русия, би било наивно, но в мрежата има оставени много следи. И аз застанах с лицето си, но не съм получил заплаха. Очевидно главният прокурор е фиксиран като персонален проблем било за руската държава, било за руските хакери“, смята още той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати