Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сарафов: Трябва да утвърдим независимостта на прокуратурата, въпреки опорките и нападките на част от политиците

Закон и ред

Сарафов: Трябва да утвърдим независимостта на прокуратурата, въпреки опорките и нападките на част от политиците

Сарафов: Трябва да утвърдим независимостта на прокуратурата, въпреки опорките и нападките на част от политиците - Tribune.bg
Снимка:

 „Цялата дейност на Асоциация на прокураторите е насочена към отстояване на правото, законността  и последните пет години забелязвам отстояване на независимостта на съдебната власт като цяло, не само на прокуратурата. Асоциацията е сплотена - тя знае какво иска и как да участва”. Това заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС на Република Българи по време на  тържествената конференция “25 години от основаването на Асоциацията на прокурорите в България” - Развитие и инициативи на Асоциацията на прокурорите в България.

Той бе категоричен, че Асоциацията е взимала отношение и е  изразявала категорична позиция по изказвания  на политици.  "Взимаха отношение в защита на интересите на гражданите, когато това се налагаше, защото прокуратурата е активна по отстояване на независимостта на съдебната власт".

„Активни сте по редица дела, които касаят обществения живот в страната ни. Желая ви да бъдат толкова активни и да продължавате по този начин”, каза още той.

Председателят на Върховния административен съд Чолаков пожела на колегите си да продължат да работят със същия хъс за отстояване на правата на прокурорите, не само от външните намеси, но и към административните ръководители на съответните прокуратури.

„Желая ви да бъдете здрави и активни, за да постигнете по-голяма нормалност на нашия живот”, допълни той.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов изтъкна, че е горд с постиженията на Асоциацията на прокурорите.

В днешно време, когато обществото ни е все по-разделено именно Асоциацията на прокурорите в България е спойката, която обединява колегите ни в страната, а това е изключително важно, защото част от политическата класа отправя недвусмислени и политически нападки. Това налага Асоциацията да предприеме  една стойността инициатива- да се вземе активна роля по утвърждаване  на независимостта прокуратурата като правоприлагаща институция, защото нападките на част от политиците не са коректни. Много пъти не се разяснява изобщо естеството на нашата работа и затрудненията, които срещаме много често се налага едни опорки , които всъщност нямат никакво продължение. Вашият глас трябва да бъде чут, защото всички останали могат само да дават съвети”, заяви той.

По думите на Евгени Иванов, член на ВСС животът на Асоциация на прокураторите е много бурен и стойностен, защото той надхвърля далеч рамките на обикновеното.

„Силата ѝ е създаването на общностно чувство. Не знам коя друга професия е толкова хулена и толкова обичана от хората, които я вършат и точно там е силата на Асоциацията.  Тя може да прави и да каже това, което прокуратурата не може и точно там сме ние, защото може да сме партньори с прокуратурата. Можем са свършим чудеса стига да искаме и да сме заедно”, каза той.  

Иванов благодари на колегите си за дадената възможност да бъда председател на Асоциацията на прокурорите.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети