Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. САС ще се произнесе в срок по делото срещу Огнян Донев

Закон и ред

САС ще се произнесе в срок по делото срещу Огнян Донев

Снимка:

Укрити данъци от сделки с акции на „Софарма“ са в основата на обвинението

Софийският апелативен съд /САС/ ще се произнесе с решение в законоустановения срок по делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов за данъчни престъпления. Двамата бяха оправдани на първата инстанция – Софийски градски съд през февруари 2019 година.

„Съдът каза, че ще се произнесе с решение в срок, т.е. или ще потвърди оправдателната присъда, или ще отмени и ще върне делото за ново разглеждане. Нарушения, които да обосновават отмяната и връщане за ново разглеждане от първата инстанция, няма допуснати и никой не ги е твърдял. Така че обоснованото очакване е да се потвърди оправдателната присъда”, коментира пред журналисти адвокат Ина Лулчева.

Бизнесменът Огнян Донев е подсъдим със съдружника си Борис Борисов. Според обвинението двамата са укрили данъци за 7.5 млн. лв. от 7 блокови сделки с акции на „Софарма" през 2007 г. Акциите били продавани за по 1 лева и данъци са плащани върху печалбата, докато прокуратурата смята, че цената е била занижена, а пазарната цена била над 9 лева на акция. Защита пък обясни, че няма как да се изчислява пазарна цена на непазарни сделки.

Делото беше внесено в съда през 2015 г. и се проточи 4 години на първа инстанция, въпреки че протече при съкратена процедура - без да бъдат разпитвани всички свидетели. Делото в Апелативния съд продължи още 2 години.

Пред първата инстанция прокуратурата поиска по 4 години затвор за двамата подсъдими, а след оправдателните присъди от държавното обвинение изразиха съмнение в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова, която отказа да си направи отвод в началото на делото. То трябваше да започне през есента на 2015 г., но съдия Борисова го върна на прокуратурата за доразследване. Определението ѝ беше отменено от САС в края на ноември, а според прокуратурата съдийката забавила процеса, защото не го насрочила до края на годината.

В края на делото пред втората инстанция държавното обвинение вече не посочи какъв вид и размер на наказанието иска за подсъдимите.  


Коментари (1)

агента Държавното обвинение е ялово!
18.02.2021 23:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още