Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сбъдна се предупреждението: Започна хаосът с делата от Специализирания съд

Закон и ред

Сбъдна се предупреждението: Започна хаосът с делата от Специализирания съд

Сбъдна се предупреждението: Започна хаосът с делата от Специализирания съд - Tribune.bg
Снимка:

След закриването на специализираното правосъдие на 28 юли т. г. стотици томове разследвания срещу банди, създадени да грабят, мамят, палят, пребиват, изнудват хората, потеглиха към прокуратури и съдилища в цялата страна, пише „24 часа“.

Къде да отидат, се определя от това къде са извършени престъпленията. Тези дела, които вече са започнати, останаха в Софийския градски съд. 

Къде да отидат, се определя от това къде са извършени престъпленията. Тези дела, които вече са започнати, останаха в Софийския градски съд. 

Хаосът с бившите дела на закрития Специализиран съд, за който месеци наред предупреждаваха и от съда, и от прокуратурата, вече е факт. Причината - няма ясни указания как се разпределя подсъдността на вече започнатите процеси.

По тях има минимум трима подсъдими, които са от различни населени места, а самите престъпления обикновено са извършвани на друго място. Затова и съдилищата влязоха в лингвистични спорове.

Безусловно между сформирането на организирана престъпна група и ръководенето не може да се постави знак на идентичност, доколкото значението на думата “сформирам” означава образувам, организирам, създавам, учредявам... а действителното значение на думата “ръководя”, е съвсем различно, свързано с управленски функции, направляване, напътстване, дирижиране...

Това пише в разпореждане на съдия от Софийския градски съд.

Етимологията и лингвистиката влязоха в кориците на делото, след като две съдилища не можаха да се разберат кой да гледа процес за каналджийство на мигранти.

След закриването на специализираното правосъдие се оказа, че някои дела в съдебна фаза не могат да тръгнат заради спорове за подсъдност.

Заради многото подсъдими - често пъти всеки от различен град, както и заради това, че става въпрос за серия престъпления, извършвани на различни места, съдилищата си прехвърлят делата като горещ картоф, а понякога и повдигат спор за подсъдност пред ВКС.

Един от тези случаи е спорът между Софийския градски (СГС) и Софийски окръжен съд (СОС) кой да гледа делото за каналджийство срещу организирана престъпна група (ОПГ) с трима подсъдими - Ив. Г., Б. Ант. и Ст. Б.

Освен за участие в ОПГ и за нелегален трафик на мигранти ръководителят на групата Ив. Г. има и обвинение за незаконно притежаване на оръжие.

Досъдебното производство в Регионална дирекция “Гранична полиция” - Драгоман, е започнало през 2019 г., а престъпленията, за които са повдигнати обвинения, са извършени в периода от 8 юли до 12 октомври 2019 г.

Прокурор от Специализираната прокуратура на 27 май 2022 г. е внесъл в спецсъда обвинителния акт, насрочено било разпоредително заседание за 4 юли 2022 г., но не е даден ход поради неявяване на защитниците на обвиняемите.

На 13 юли съдията докладчик и председател на състава, е прекратил производството след закриването на специализираното правосъдие.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати