Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Седем телефонни измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди

Закон и ред

Седем телефонни измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди

Седем телефонни измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди - Tribune.bg
Снимка:

Участниците в групата се признаха за виновни и възстановиха изцяло нанесените от тях щети на петима пострадали

Седем телефонни измамници от град Левски получиха ефективни наказания, а един – условно. Това се случва след като Специализираният наказателен съд одобри постигнатото от тях споразумение със Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.     

Участниците в групата се признаха за виновни, възстановиха изцяло нанесените от тях щети на петима пострадали в размер на общо 34 316,74 лв. и се отказаха от съдебно разглеждане на делото по общия ред.     

Наказания съответно от по 3 години и 3 месеца и 3 години лишаване от свобода приеха да изтърпят ръководителите на групата, като и двамата са осъждани за същото престъпление. Другите участници в престъпната организация също ще изтърпят ефективни присъди за по-малък период от време.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност участниците в групата на 31 август 2019 г. за това, че от януари 2018 г. до задържането им са измамили петима възрастни. Представяли се за служители на МВР и ги убеждавали да съдействат за задържането на телефонни измамници.

А как действа самата схема. Участник в групата се обаждал на набелязаната жертва, като твърдял, че е служител в „Криминална полиция“. Предупреждавал я, че вероятно ще бъде „атакувана“ от измамници. След това по телефона се обаждал друг участник в схемата, който заявявал, че знае къде са всичките налични пари и ценности в дома ѝ, и ако не му ги предаде, ще влезе и ще ги вземе насила. Жертвата незабавно звъняла за помощ на „полицая“, който предлагал да му бъдат предоставени парите и ценностите, за да ги пази докато измамниците бъдат задържани.

По тази схема групата нанесла имотна вреда на 5 лица от София и страната в размер на над 34 хиляди лева. Част от тези средства - 2 399,86 лв., бяха задържани от разследващите и върнати на собственика им. На 9 октомври 2020 г. останалите пари бяха внесени в сметка на Специализирания наказателен съд и ще бъдат върнати на пострадалите. От тях 4 443,29 лв. - на наследниците на измамена от групата възрастна жена, която е починала при катастрофа.

Всеки от осъдените ще плати солидарно и по 2689,99 лв. разноски по делото – една осма от общата сума, която е в размер на 21 519,87 лв.

Решението на Специализирания наказателен съд има последиците на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение.                                                                                 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети