Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сезират прокуратурата и ДАНС заради нови заплахи и 246% повече отхвърлени храни на „Капитан Андреево”

Закон и ред

Сезират прокуратурата и ДАНС заради нови заплахи и 246% повече отхвърлени храни на „Капитан Андреево”

Сезират прокуратурата и ДАНС заради нови заплахи и 246% повече отхвърлени храни на Капитан Андреево - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на земеделието и Агенцията за безопасност на храните обявиха, че ще сезират ГДБОП и прокуратурата заради заплахи, отправени към инспекторите, които проверяват фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево”. Заплахите са били отправени по време на одита, който е приключил преди няколко дни.

„Трима инспектори не дойдоха на работа в тези четири дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта. Имаме сигнали, че техните семейства са били заплашвани. Категорично се очаква ние да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система. За следващите 10 години, ако не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи между 300-400 млн. лв.“, заяви на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Прокуратурата и ГДБОП ще бъдат сезирани и затова, че миналата година средно на ден на пункта са били отхвърляни шест тона храни за наличие на пестициди, в момента тази цифра е стигнала 22 тона на ден, което е 246 процента повече.  

По думите на изпълнителнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния контрол е занемарен от фирмите, които в последните 10 години са били под наем. Има и промяна на предназначението на сгради, които може да доведе до спиране на контрола по отношение на вноса на фуражите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати